Част от децата могат да бъдат дигитално изключени от образователния

...
Част от децата могат да бъдат дигитално изключени от образователния
Коментари Харесай

Омбудсманът: Липсата на компютри изключва част от децата от дигиталното образование

Част от децата могат да бъдат цифрово изключени от просветителния развой поради липса на компютри . Това предизвести омбудсманът Диана Ковачева в мнение до ръководителя на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова. Повод за писмото й са готвените от МОН промени в Закона за предучилищно и учебно обучение.

Новите текстове се отнасят до включването на 4-годишните деца в наложително предучилищно обучение и въвеждането на трайна законова уредба на образованието от разстояние в електронна среда .

Общественият бранител получила многочислени писма от обществено слаби фамилии или фамилии, чиито приходи не разрешават закупуването на електронни устройства, фамилиите с две деца, децата, настанени в интернати, както и децата от ромските общности. Някои семейства не могат да си разрешат месечните сметки за интернет, акцентира омбудсманът.

В мнението си доцент Ковачева поддържа регламентирането на електронно отдалечено образование на учениците, само че подчертава, че при изключителното състояние поради ковид, се е откроил проблем с цифровото неравноправие в обществото.

" Съгласно член 53, алинея 3 на Конституцията на Република България главното и междинното обучение в държавните и общинските учебни заведения е гратис. Задължение на страната е да бъдат обезпечени условия за осъществяване на гратис обучение ", написа Ковачева.

Липсата на приспособени стратегии, дребното часовете за ресурсно подкрепяне и техническа неосигуреност на ресурсните учители и на интернет платформите за съответна и пълноценна работа с децата, водят до непълноценно електронно образование и декаданс във към този момент реализирани познания и умения на учениците.

Омбудсманът упорства плануваното до 20% електронно отдалечено образование да се направи след оценка на въздействието на образованието в електронна среда върху психофическото им развиване и за образуването на информационните им умения. Това отдалечено образование е единствено за учениците от новаторските учебни заведения.

" Проведеното отдалечено образование бе възприето в огромна степен от участниците в него и от обществото като сполучливо. Подкрепям въвеждането на новите технологии в образованието и дигитализацията му, само че това би трябвало да бъде съобразено с опциите на фамилиите и те да бъдат дейно подкрепени , тъй че всички деца в страната да имат еднакъв достъп до електронните запаси и да се възползват от достиженията на електронната среда ", написа Ковачева.

Задължителното предучилищно обучение от 4-годишна възраст е уместно, само че то би трябвало да се вкара единствено при ясни гаранции за родителите, децата и учителите, че сходен план може да се осъществя.

Системата би трябвало да обезпечи нужната материална база, готови учители, приспособени образователни стратегии (с предимство на повече игри за децата), безапелационна е Ковачева.

Макар наложителното предучилищно обучение да е гратис, действително то е съпроводено с спомагателни такси. В някои общини те са отстранени , само че в други са спънка за обгръщането в просветителната система на децата от фамилии с ниски приходи и неподходящо обществено състояние.

" Институцията на омбудсмана одобри за своя идея и премахването на таксите за детските градини като инструмент за реализиране на равния достъп до обучение на всички деца ", написа още омбудсманът.

Тя акцентира, че са нужни ясни и обективни критерии, тъй че мярката за поддръжка от държавния бюджет да обхване всички деца, живеещи в беднотия и в риск от беднотия .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР