Част от дънните платки на тайванската компания ASRock е оборудвана

...
Част от дънните платки на тайванската компания ASRock е оборудвана
Коментари Харесай

Овърклок на процесорите Intel Coffee Lake-S с увеличение честотата на шината

Част от дънните платки на тайванската компания ASRock е оборудвана с спомагателен генератор на тактова периодичност – Hyper BCLK Engine, който теоретично дава опция за ускорение на процесорите на Intel, които не са планувани за овърклок (без показател “К”).
Тази специфичност свърши отлична работа с процесорите Skylake-S, само че не оказа никакъв резултат при Kaby Lake-S чиповете. Така да вземем за пример, качването на BCLK до 105 MHz в дънната платка ASRock Z270 Taichi с спомагателния генератор Hyper BCLK Engine II, води до крашване на системата и този вид овърклок става неправилен.



Сред новите дънни платки на ASRock с чипсет Intel Z370 има два модела с поддръжката на Hyper BCLK Engine II. Това са Z370 Fatal1ty Gaming i7 и Z370 Taichi и точно с тях бяха осъществени опитите с процесора Intel Core i7-8700K и бе тествана опцията за овърклок на цялата Coffee Lake-S фамилия.



В първия тест е изключена технологията Hyper-threading, намалени са множителите, а честотата BCLK е увеличена до 130 MHz. По този метод процесорът доближи работна периодичност 5 GHz и за шестте ядра.

Тестовете са извършени при зареждане 1,385 V, а честотата с присъединяване на всички ядра доближи 4,9 GHz и 5,1 GHz за едно ядро. При идващите проби напрежението е покачено на 1,392 V и при качване на референтната периодичност до 130 MHz, честотата на CPU за две ядра доближи 5,2 GHz, а за всички ядра – 5,0 GHz.



Температурата на процесора при този овърклок варира от 81-88ºС в първия случа и от 88-97ºС във втория.

Тестовете са направени от потребителите на форума Level1techs, които стигнаха до извода, че този вид овърклок не е подобаващ за процесорите Intel Coffee Lake-S.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР