Част от бронзовата статуя на Петко и Пенчо Славейкови от

...
Част от бронзовата статуя на Петко и Пенчо Славейкови от
Коментари Харесай

Нагла кражба на пъпа на София СНИМКИ

Част от бронзовата скулптура на Петко и Пенчо Славейкови от емблематичния площад изчезна. Синът остана без бастуна, на който се подпираше. Без него ръцете на Пенчо довечера стояха извънредно, подписани като за молитва, това оповестява „ Площад Славейков “ .



Вандализмът сполетя композицията на Георги Чапкънова единствено към шест месеца, откакто бе сложена на актуализирания площад „ Славейков “. Пейката с двамата поети бе посрещната с обич от хиляди столичани, а за туристите още веднъж стана обичано място за фотоси. Мнозина софиянци са по този начин привързани към тази творба, че не одобриха добре смяната в бронзовата сянка под пейката, излъскана до златен искра.

Бастунът на Пенчо Славейков не за първи път става жертва на сходно отношение. Преди години хулигани го бяха огънали – оттогава на статуята не бе посягано.

Снимки: Емил Л. Георгиев, Площад Славейков
На по-малко от 100 метра от площад „ Славейков “, в Такевата градинка, преди години изчезна друго произведение на Чапкънов – „ Отвличането на Европа” (женска фигура върху бик). От известно време скулптурата още веднъж е върху чешмичката в истинския си тип, само че някой е покрил част от женската фигура с жълта багра.

А на стотина метра от Такевата градинка, пред входа на ул. „ Ангел Кънчев “ № 3 още веднъж Георги Чапкънов бе украсил стълбите, водещи към входа на кооперацията с бронзов бръшлян, из който се криеха гущерчета, птички и други дребни фигурки. Те започнаха да изчезват една по една, до момента в който най-после създателят бе заставен да демонтира опосканото си произведение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР