"Част от българската администрация все още е аналогова като отношение.""Няма

...
"Част от българската администрация все още е аналогова като отношение.""Няма
Коментари Харесай

Има голям потенциал за кризи през тази година

"Част от българската администрация към момента е аналогова като отношение. "

"Няма по какъв начин единствено с връзка да се прикрие дълго време неналичието на съответни ограничения. "

"Основната неточност на Българска социалистическа партия е, че свиват електората си до застаряващо извънредно ляво. "

Г-н Аламанов, нееднократно сте писали и говорили, че един от най-големите проблеми на това ръководство, на институциите, е неналичието на връзка с жителите. Каква е повода - нелепост, непросветеност или крият нещо?

- Факт е, че през последните години от ден на ден се следят случаи на утежняване на връзката сред администрацията и всеобщата аудитория. Комплексни са аргументите. От една страна, има мощно и бързо развиване на гражданското общество. Хората стават все по-активни, от ден на ден търсят информация, от ден на ден желаят да знаят, от ден на ден желаят съответно отношение при даване на услугите. От друга страна, като че ли администрацията не схваща, че светът и България се развиват. Няма схващане, че хората желаят качествено нов метод в услугите. Искат качествено ново отношение. И надлежно качествено нови връзки - бързи, информативни, отдалечени, непрекъснати, с почитание. Част от българската администрация към момента е аналогова като отношение. И към момента третираща хората не като клиенти в същинския смисъл на думата. Да, това не са всички админи, само че има доста такива.

Другият огромен проблем са политиците и политическите назначения по върховете на институциите. Те също не схващат, че повече не може да работят постарому.

Кои са най-големите информационни гафове през предходната година?

- Светът се трансформира. И едната смяна е експоненциалното повишаване на сложността на обществото и функционалните връзки сред членовете му. Затова и естествено рецесиите стартират да се случват все по-често. Неспособността на някои политици и институции да се научат по какъв начин се комуникира в новия свят единствено задълбочава тези рецесии. И идват многото гафове. С сътрудниците Александър Христов и Даниел Киряков създадохме Центъра за разбори и спешни връзки, с цел да се опитаме да дадем спомагателен експертен взор към информационните рецесии. Един от образците за гаф през предходната година са дейностите на Българската организация за сигурност на храните, до момента в който се опитваха да лимитират чумата по овцете. Правилно управническо решение, само че удивително зле комуникирано. Класически образец по какъв начин информационна рецесия прераства в институционална. От Центъра направихме и ранглиста за рецесиите през 2018-а. Като други образци може да се посочат: връзката към Истанбулската конвенция; отношението на някогашния заместител министър-председател Валери Симеонов към майките на деца с увреждания; напълно сбърканата връзка на бонус-малус системата; ремонтите на ул. "Граф Игнатиев " и високомерното отношение на част от участниците в процеса; сривът на Търговския указател.

Имаше ли въпреки всичко обстановки, в които ръководещите да са се справили по разпоредбите?

- Стара информационна смешка е, че в случай че администрацията си прави добре работата, няма дори да се сетим за нея. Което е и вярно. Може да се даде образец, че откакто се надигна неодобрение от страна на дребния бизнес по ул. "Граф Игнатиев ", бързо бе образувана група с представители на Столичната община. Те отидоха, направиха срещи, предложиха се някакви обезщетения, опита се да се отговори на въпроси, въобще екипът на госпожа Фандъкова сподели добра реакция.

Помагат ли скоростните уволнения при оправянето с рецесиите и туширането на свадите? Например при издънката с електронните винетки при започване на тази година?

- Кризисните връзки са предопределени да осведомят, да понижават жертвите, да приготвят хората, да минимизират вредите и да понижават времето на рецесията.

Все отново връзката дава информация за действително свършени действия. Или леко замаскира закъснения. Няма по какъв начин единствено с връзка да се прикрие дълго време липса на съответни ограничения. Ако връзките и поемането на отговорност от страна на провинили се чиновници са част от повсеместен проект за спешен мениджмънт и той последователно докара до доста възстановяване на обстановката, тогава да, доста оказват помощ. Ако просто се вършат проформа и нищо значимо не се трансформира, то нямат смисъл.

Валери Симеонов подаде оставка, само че късно и с надменно отношение. Затова и нямаше резултат, митингите продължиха. След злополуката до Своге трима министри незабавно подадоха оставките и това до някъде тушира напрежението. В случая с винетките имаше организационни забавяния. И министър председателят вярно в профил управлението.

Правят ли властимащите опити да се поправят?

- Не съм уверен, че политическата класа си взема записка от всички минали рецесии. Да, има уволнения, да, има промени в законодателството, да, има подхванати други ограничения. Но ми се коства, че към момента липсва качествено схващане за потребността от нов метод на връзка. Гражданите към този момент желаят друго.

През тази година най-актуална част от връзките ще бъде по този начин наречения citizen relationship management. Политиците или партийните обединения, които съумеят да намерят най-верния звук за връзки с гражданското общество, ще завоюват най-вече благосклонности.

Как оценявате дебатите в Народното събрание по законопроектите?

- Не единствено няма логичен спор, само че и към този момент наложителната "Оценка за влияние на законодателството " не се прави. Или в случай че се прави, е толкоз проформа, че е съвсем безсмислена. Даже Огнян Герджиков сподели, че разпуска Съвета по законодателство, тъй като никой не се съветва с тях. Самото качество на законите е ниско. И най-вече се вършат корекции и ремонти. А по-късно ремонти на поправките. Изобщо станалият прочут израз "Хубаво е, само че не е готово " към този момент като че ли е народен лозунг и би трябвало да се изпише на входа на Народното събрание.

Има ли въпреки всичко някои положителни оратори, които умеят да убеждават, в този парламент?

- Дебатите можеше да имат смисъл, в случай че не се гласуваше по групи и нямаше партийна дисциплинираност. В голяма част от случаите като че ли няма значение какво се приказва, тъй като авансово се знае кой по какъв начин ще гласоподава. И ораторите приказват от трибуната на Народното събрание единствено за да произнесат политически речи. Които по-късно да демонстрират в регионите си на гласоподавателите и по този начин да се готвят за идващите избори.

Разбира се, има изключения. Като да вземем за пример речта на Цвета Караянчева, когато призна от трибуната, че има голям проблем с домашното принуждение в България и всяка трета жена е жертва на това принуждение. Макар и със забавяне, тази тирада беше алегорична и значима. Даже до някъде леко самопризнание, че ръководещите от ГЕРБ са сбъркали, като не са подкрепили при започване на 2018-а Конвенцията против насилието над дами.

Основният проблем е, че депутатите би трябвало да се замислят каква визия за България дават, какви закони одобряват и дали те дават отговор на публичните упования, дали има консистентност на законодателството, дали не обслужват нечии частни ползи и така нататък Ораторските умения е належащо да дойдат чак най-после.

Какви пиар неточности прави опозицията?

- За мен главната неточност на Българска социалистическа партия е, че свиват електората си до застаряващо извънредно ляво. Не търсят разширение измежду младите, дейните, хората, които са бъдещето. Затъват в предишното на традиционен държавен социализъм, с голямо централизирано систематизиране на средства и национализация на активи и компании. Комуникационно употребяват изразителност, която ги отдалечава дори от европейската левица. Може би в кратковременен проект консолидират някаква изборна група, само че дълготрайно е неправилно.

- Бойко Борисов сякаш позагуби свое умеене да комуникира. Изхаби ли се?

- Няма метод човек, който ръководи 10 години, въпреки и с спирания, да не се изхаби. Досега той успяваше всякога да построи нов информационен небосвод. Първия път бяха автомагистралите, по-късно санирането и енергетиката, а този мандат се залага на интернационалното състояние. Но това не е задоволително. Самият Борисов го сподели на сбирката на актива на ГЕРБ. Че има информационен проблем. И рецесиите през предходната година го демонстрираха. Те заглушиха добре прокламираното председателство на Съвета на Европейски Съюз. Защото липсваха съществени детайли. Чак в този момент се заприказва за промяна в администрацията, което беше едно от предизборните обещания. Проблемите с неработещите институции. Провалите на електронните системи в няколко администрации при гръмко оповестеното въвеждане на изцяло електронно ръководство. Само с връзка сходни неналичия не могат да се прикрият. Но пък Борисов и ГЕРБ добре се оправят с връзките и връзките с гласоподавателите. Социологическите организации им дават преднина, тъй че очевидно добре си познават електората и добре споделят с него. Тази година ще е доста забавна от позиция на citizen relationship management.

Бихте ли показали евентуалните информационни рецесии през тази година?

За страдание има огромен капацитет за рецесии през 2019-а. Те започнаха безусловно от първите дни с фиаското на винетките, а по-късно и с откриването на "Пловдив - Столица на културата " От Центъра за разбори и спешни връзки предвидихме следните вероятни информационни рецесии:

Вече сме част от Европа и част от проблемите са интернационалните. Евроизборите, Брексит и смяната на доста от водачествата в европейските страни предпоставят благоприятни условия за проблеми.

Местните избори през есента са с капацитет за рецесии.

Забелязва се струпване на напрежение в някои факултети на СУ. И много проблеми, на които не се вижда решение. Ако не се вземат ограничения, рецесиите са на прага.

Инвестициите в страната не престават да понижават. Въпреки че предходната година Българска народна банка съумя с една интервенция да закърпи ситуацията към лятото, то към края на годината нещата не са розови. Няколко завода и огромни компании дават индикации, че желаят да изоставен страната. Няма съответен разбор какво се случва. Няма връзка на превантивни ограничения по какъв начин да се забави този развой.

- Световната здравна организация класифицира антиваксърството до СПИН като една от най-големите закани за човечеството през тази година. Все още чакаме реакция от страна на здравното министерство. Потенциалът за рецесия е голям.

Любомир Аламанов е приключил Информатика в СУ "Кл.Охридски ". Работи в областта на връзките повече от 20 години. Ръководил е планове за Coca-Cola, Microsoft, HP, Telenor, Lidl, Nestle, Beiersdorf, Siemens и други. В момента е ръководещ съучастник в SiteMedia Consultancy. Втори в класацията за "PR водач на 2018 година за целия свят " на ICCO Global Awards. Включен в "PR Innovators 25 EMEA 2018 " на The Holmes Report. PR News го класира в "50 Game-Changers of PR for 2017 ". Съосновател на Център за разбори и спешни връзки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР