Част от автомагистрала „Хемус“ се строи от неизвестен извършител, обяви

...
Част от автомагистрала „Хемус“ се строи от неизвестен извършител, обяви
Коментари Харесай

Никой не знае кой строи АМ „Хемус“


Част от автомагистрала „ Хемус “ се строи от незнаен причинител, разгласи вътрешният министър Бойко Рашков на конференция дружно с Виолета Комитова.Двамата описаха за откритите нарушаване след инспекциите в сдружение „ Автомагистрали “ и в Агенция „ Пътна инфраструктура “. Още предходната седмица Министерство на регионалното развитие стартира инспекция на трасето, което сега би трябвало да се строи от Автомагистрала „ Хемус “ и за него са предплатени милиони левове от държавното управление на БойкоБорисов.

Министър Комитова изясни, че последния лот се строи от компания, която е строила по лотовете 4 и 5. В същото време от Министерство на регионалното развитие издирвали въпродната компания, с цел да я питат дали страната й дължи пари. Но – от сдружението се криели.

За някои от секторите никой не знае кой работи, никой не идва да каже аз съм този, който строи. За първи път имаме народен обект и построяването на част от него е с незнаен причинител, сподели районният министър. Рашков пък добави, че ставало дума за „ пирамида, която строи автомагистрала на зелено “.

Проверките на Министерство на вътрешните работи са открили и голям брой документи с погрешно наличие.

По думите на Виолета Комитова, част от строителството е нелегално. Защото няма издадено позволение. В същото време на компаниите са раздадени предплатено близо един милиард лв.. Според министъра, не е имало потребност от сходно предплатено заплащане.

Бившият началник на „ Автомагистрали “твърдеше, че въпросните пари за застраховани. Според Комитова обаче няма осигурител у нас, който би могъл да заплати гаранции в подобен размер.

Още едно от разкритията на Министерство на регионалното развитие е, че поддръжката на новите лотове е поверена на „ Автомагистрали “. Коте значи, че страната ще заплаща, в случай че строителят не си е приключил работата добре.

Комитова сподели и още нещо, трасето на лотове 7,8 и 9 не е определено вярно. Оказало се, че трасето минава през свлачищни региони и предпазени от " Натура " 2000 зони. Затова в този момент всичко трябвало да стартира изначало и да се избира ново трасе. За последните три сектора няма нито влезнал в действие Подробен устройствен план, нито издадени строителни разрешителни. В същото време и за тези сектори имало авансово раздадени пари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР