Част от артпрожекцията Една от охладителните кули на ТЕЦ Бобов

...
Част от артпрожекцията Една от охладителните кули на ТЕЦ Бобов
Коментари Харесай

Послания за бъдеще без въглища върху кула на ТЕЦ Бобов дол


Част от артпрожекцията

Една от охладителните кули на Топлоелектрическа централа " Бобов дол “ покрай с. Големо село се трансформира в четвъртък вечерта екран с послания за бъдещето на въглищните региони оттатък въглищата. Първата по рода си у нас сходна акция бе дело на българското посланичество на екоорганизацията " Грийнпийс ".

" Бъдеще без въглища “, " Чистият въздух е наше право “ и " Артефакт от 20-ти век “ бяха единствено част от прожектираните послания.

Целта на демонстрацията бе да насочи вниманието към неналичието на икономическа логичност от морално и механически остарелите мощности на въглища, които вредят на здравето на хората и замърсяват околната среда.

От екоорганизацията напомнят, че по данни на Европейската организация по околна среда топлоцентралата е измежду първенците в Европа по замърсяване на околната среда и нанесени вреди върху здравето на хората. " Местните се оплакват от зноен въздух и пластове прахуляк, които покриват цялото село като пелена. Това е централа, която продължава да съществува, с цел да носи лесни доходи на притежателя си от това да бъде част от студения запас на страната ", показват от " Грийнпийс " – България.

" Още по-скандалното е, че централата е измежду искащите дерогации от новите по-строги екологични условия на Европейския съюз, свързани с работата на въглищните централи. Това ще разреши на " Бобов дол “ да продължи да работи, макар че не дава отговор на актуалните условия. Време е тази порочна процедура да завърши, “ разяснява Теодора Стоянова, координатор на акцията " Климат и сила “ към българския офис на организацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР