Част от архива в община Асеновград е унищожен, след като

Част от архива в община Асеновград е унищожен, след като ...

Протече таванът на община Асеновград, след пороя. Има и непроходими улици.

Част от архива в община Асеновград е унищожен, след като е протекъл таванът на сградата. От градската управа не посочват какви документи точно са изгубени. И още улици, гаражи, мазета, приземни етажи и общински сгради прогизнаха от проливния дъжд, който се изля над Асеновград в късния следобед вчера (03.06.19 г.).

Силната вода е подкопала асфалта на няколко пътни артерии в града. Сред непроходимите улици частично са „Конушка”, която води до квартал „Баделема“, и „Рожен”. И в двата участъка има отцепени цели парчета от настилката. Преминаването на превозни средства през зоните е опасно, поради което е предвидено движението от там да бъде временно забранено
Поражения по пътни артерии има и в кварталите „Горни Воден” и „Долни Воден”, където е установено напукан асфалт и повдигната настилка. На улица „Христо Атанасов“ пък е паднала подпорна стена на жилищна постройка. Един пълен контейнер с наноси и пясък бе събран и извозен само от тротоарите и пътното платно при кръговото кръстовище до сградата на Централна поща в Асеновград. Рано сутринта служители на фирмата, ангажирана с обслужването на дъждоприемните шахти, са започнали почистването им от затлачвания заради оттеклата се вода
Наводнена е и сградата на Туристически информационен център. Влязлата вътре вода е достигнала над половин метър, наближавайки почти до електрическите контакти. На косъм се е разминало от сериозен инцидент. Към момента няма данни за пострадали или бедстващи жители на община Асеновград. „Осъществява се ревизия на шахтите в града, а екип от дирекцията по строителство извършва огледи по местата с щетите, възникнали след пороя“, съобщава инженер Мария Вълканова, която в момента е временно изпълняваща длъжността кмет на Асеновград. Денонощно се наблюдава и състоянието на свлачището по пътя към НПК Асенова крепост. Уверението е, че засега няма данни за активност или движение на земна маса в зоната.
На безопасно ниво са и водите на всички 26 язовира на територията на община Асеновград. Екипите на пожарната в града са се отзовали на общо 10 сигнала за отводняване снощи и на още три в рамките на днешния предиобед, както и на един сигнал за запален контейнер. От пороя са били наводнени и входове на кооперации и блокове, жилищни приземни етажи, избени помещения, мазета.

Освен това, пожарникарите са били повикани и заради гръмнал електрически трансформатор в „Долни Воден” и една възникнала катастрофа.

Източник: actualno.com