Часовото време не трябва да се сменя - около това

...
Часовото време не трябва да се сменя - около това
Коментари Харесай

Бизнесът иска единно часово време


Часовото време не би трябвало да се сменя - към това мнение се сплотиха работодателски организации от разнообразни браншове на полемика в София, проведена от евродапутата Момчил Неков. Самият Неков счита, че смяната на часовото време би трябвало да отпадне през 2020 година, с цел да има опция за повече разисквания по тематиката, заяви Българска телеграфна агенция.

Трябва да се направи калкулация по какъв начин се отразява и какви са облагите и загубите надлежно при лятно и зимно часово време, а и на европейско ниво да може оптимално да се синхронизират часовите зони, означи евродепутатът. Неков счита, че би трябвало да се направи по-голямо публично разискване, с цел да се прегледат плюсовете и минусите, и да има обща позиция по тематиката.

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) поддържат зимното часово, като съгласно бизнеса то би трябвало да бъде въведено в целия Европейски съюз. Изглежда малко безредно всяка страна да взема решение на национално равнище и да избира една или друга опция, разясниха от палатата.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) биха избрали лятното часово време, тъй като това би донесло изгоди в областта на туризма, земеделието и строителството.

Смяната на времето с един час напред и обратно напролет и лятото е въведено за икономисване на електрическа енергия през 70-те години. По калкулации на АИКБ изгодите са за към 4 млн. лв. годишно, а загубите са към 400 млн. лв.. Тази бизнес организация също счита, че в границите на Европейски Съюз би трябвало да бъде въведено единно часово време.

Европейски Съюз, отчитайки мнението на всяка страна членка, би трябвало да откри метода, в който да се излезе с общо решение по въпроса, считат от Съюза за стопанска самодейност.

От асоциацията по етерични масла считат, че от позиция на икономическия резултат лятното часово време обслужва по-адекватно селското стопанство и земеделието. Те обясниха, че в розопроизводството и производството на етерични да вземем за пример има специфичност при брането на розовия цвят, тъй като то би трябвало да се прави доста рано. Една по-продължителна светла част на деня би имала изрично по-голям стопански резултат, показаха от асоциацията и означиха, че това касае и други браншове на земеделието, а и туризма.

От националната овцевъдна и козевъдна асоциация са по-скоро за зимното часово време. Всяка смяна се отразява извънредно отрицателно на продуктивността, тъй като животните имат построен конвенционален инстикт, означиха от организацията. Те също считат, че в Европейски Съюз би трябвало да има и единно мнение дали да бъде определено лятно или зимно часово време.

Европейската комисия предлага през 2019 година в Европейски Съюз да се отстрани сезонната промяна на часовото време, като на страните членки се даде опция да решат кое часово време желаят да ползват като непрекъснато - лятното или зимното. Всяка страна би трябвало до април 2019 година да заяви кое часово време желае да ползва като непрекъснато - лятното или зимното. Резултатите от допитване на комисията демонстрираха, че 84 на 100 от далите отговор избират промяната на часовото време да се отстрани.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР