Часовникът на Съдния ден сега е по-близо до полунощ, отколкото

...
Часовникът на Съдния ден сега е по-близо до полунощ, отколкото
Коментари Харесай

100 секунди до Съдния ден на човечеството

Часовникът на Съдния ден в този момент е по-близо до среднощ, в сравнение с в миналото в своята история, оповестява Бюлетинът на атомните учени. Според тях аргументите са задълбочаващата се нуклеарна опасност, неналичието на съответни дейности, противостоящи на световните климатични промени и увеличението на „ задействани кибер акции за дезинформация “.
Знаковият часовник на Съдния ден, символизиращ най-тежките рискове пред човечеството, в този момент е по-близо до среднощ, в сравнение с във всеки един миг от основаването му през 1947 година През 1947 година, по времето на Студената война, часовникът стартира от 7 минути преди среднощ и след това е пренастройван според от заплахата от нуклеарна война на земята. Какъв час да демонстрира часовникът се взема решение от Съвета на шефовете на списанието Bulletin of the Atomic Scientists на Чикагския университет. Съветът (в него влизат и 13 Нобелови лауреати) реалокира стрелките на часовника на Съдния ден от 2 минути до среднощ на 100 секунди до среднощ.
Както се изяснява в изказването на атомните учени: „ Човечеството продължава да се сблъсква с две едновременни екзистенциални рискове - нуклеарна война и изменение на климата, ускорени от осведомителната война, задействана в кибер-пространството, която подкопава способността на обществото да реагира. Ситуацията с интернационалната сигурност е тежка освен тъй като тези закани действително съществуват, а тъй като международните водачи са разрешили на интернационалната политическа инфраструктура за тяхното ръководство да ерозира. "
Времето на часовника на Съдния ден се реалокира покрай среднощ през три от последните четири години. Стрелките не помръднаха през 2019 година, през 2018-а се реалокираха с 30 секунди, до 2 минути преди среднощ. Часовникът беше поправен през 2017 година на 2 минути и 30 секунди до среднощ от предходната му конфигурация - 3 минути до среднощ.
Джери Браун, изпълнителен ръководител на Бюлетина на атомните учени, съобщи: „ Опасното съревнование и враждебността измежду суперсилите усилват вероятността от нуклеарна неточност. Климатичните промени просто допълват рецесията. Ако въобще има време да се събудим, то това е в този момент. "

Изявлението за учените, основали часовника на Съдния ден акцентира три влошаващи се фактора:

Ядрените оръжия. „ В нуклеарната сфера през последната година националните водачи завършиха или подкопаха няколко съществени контракта и договаряния за надзор на оръжията, създавайки среда, удобна за нова конкуренция в нуклеарното въоръжаване. Политическите спорове във връзка с нуклеарните стратегии в Иран и Северна Корея остават нерешени. Сътрудничеството сред Съединени американски щати и Русия в региона на контрола над оръжията и разоръжаването е съвсем несъществуващо. “Изменението на климата. „ Обществената информираност за климатичната рецесия нараства през 2019 година най-много поради всеобщите митинги на младежите по света. Правителствата на страните обаче не дават отговор съответно на предизвикването. Дезинформация. „ Продължаващата корупция на осведомителната екосфера, от която зависи демокрацията и публичното взимане на решения, се задълбочи. През последната година доста държавни управления използваха кибер-активирани дезинформационни акции, с цел да посеят съмнение в институциите и сред нациите, подкопавайки вътрешните и интернационалните старания за поощряване на мира и отбраната на планетата. “
Предложени решения:
Лидерите на Съединени американски щати и Русия могат да се върнат към масата за договаряния, с цел да подхващат нужните дейности за ограничение на конкуренцията за въоръжаване с ракети със междинен обхват и нуклеарен боеприпас и на стратегиите за рационализация на нуклеарната активност.Страните по света би трябвало обществено да се преориентират към температурната цел на Парижкото климатично съглашение. За да бъде реализирана тази цел, индустриализираните страни ще би трябвало бързо да лимитират нездравословните излъчвания, като поправят първичните си несъответстващи обещания и поддържат разрастващите се страни, тъй че да могат да прескочат надълбоко вкоренените им модели, издигащи в фетиш изкопаемите горива.Международната общественост би трябвало да стартира многостранни полемики, ориентирани към определяне на национални и интернационалните правила на държание, които да обезкуражат и глобяват злоупотребата с науката. Науката обезпечава светлината на прожекторите във времена на мъгла и комплициране. Освен това е належащо фокусирано внимание, с цел да се предотврати осведомителните технологии да подкопаят доверието на обществото в политическите институции, медиите и в самата справедлива действителност. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР