Часовникът, който се намира на сградата на шуменската полиция, заработи

...
Часовникът, който се намира на сградата на шуменската полиция, заработи
Коментари Харесай

Часовник на сградата на шуменската полиция от миналия век заработи отново

Часовникът, който се намира на постройката на шуменската полиция, проработи още веднъж, откакто от известно време стрелките му бяха застинали на 17.50 ч., оповестиха от пресцентъра на ОД на Министерство на вътрешните работи.

Днес часовникът е синхронизиран. Първият му звън от много време е заимствуван в 13.00 ч. и отсега нататък ще се чува на всеки половин и кръговиден час.

От години за часовника се грижи 59-годишният Атанас Коларов, който е дълготраен чиновник на Министерство на вътрешните работи. Страстта му към механичните часовници го отвела преди години в постройката, в която се намира настоящето полицейско ръководство в Шумен. През 1994 година, когато там се помещавало "Социално обезпечаване ", Коларов идвал, гледал и разучавал схемата на часовника.

Той отбелязва, че механизмът на направения през 1937 година часовник е доста комплициран. "Тогава не е имало компютри, само че всичко е измислено доста точно. Графиките, в които е указано по какъв начин да се настройва веригата на часовника, са доста остарели и с цел да ги разгадая, ми лиши доста време ", прецизира Коларов.

По думите му махалото е дълго към 1,10 метра и има две тежести. Единият от топузите зарежда биенето на камбаната и часовника, а другият - единствено часовника, изработен да работи ръчно. През годините е инсталиран и мотор, който работил за малко. Часовникът рядко е имал съществени повреди; най-често е спирало махалото, добавя Коларов.

Той отдава това на високите температури, когато желязото на махалото се уголемява и ходът му се забавя. Така часовникът губил синхронизация и спирал, само че от през днешния ден още веднъж ще регистрира тъкмо времето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР