Часовник, който работи не с батерии, а с енергия от

...
Часовник, който работи не с батерии, а с енергия от
Коментари Харесай

Часовник яде мухи, за да работи

Часовник, който работи не с акумулатори, а с сила от мелене на уловени от самия него мухи, изобретиха английските дизайнери Джейъмс Аугър и Джими Луазо.

Новаторите основават механизми, които работят за сметка на уловени и изядени инсекти, гризачи и бактерии.

 Часовник яде мухи, с цел да работи

На пръв взор концепцията им наподобява като от филм на ужасите. Но съгласно тях това е просто метод да се икономиса силата, като по едно и също време с това се избавим от нездравословните съквартиранти.

Електронният часовник, който лови мухи, е екипиран с лепкава лента, която се върти. На нея се залепват нещастните инсекти, които незабавно биват разрязвани от изострен нож.

Труповете падат в особено чекмедже, където колония бактерии ги разлага, като генерира електричество. Това обезпечава сила за работа на часовника и за въртенето на лентата.

На същия принцип работи и нощна лампа, която през нощта излъчва единствено ултравиолетова светлина и примамва крилатите гадинки. Влязат ли в нея, те попадат върху специфичен детайл, който ги разлага и ги трансформира в сила за батериите. Те пък карат лампата да свети.

Връх на гениалността им е работен първообраз на робота Екобот Три. Той е със стомашночревен тракт. Има си отсек за гълтане на инсекти, система за обикаляне на течността, храносмилателна система, която трансформира насекомите в сила и даже система за събиране и изхвърляне на биологичните боклуци, които не са били усвоени.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР