Часовете по военно обучение в Полша бяха отменени преди 10

...
Часовете по военно обучение в Полша бяха отменени преди 10
Коментари Харесай

Полша: защо учат децата да стрелят с оръжие


Часовете по военно образование в Полша бяха анулирани преди 10 години. Сега обаче ги връщат в нов тип – децата ще се учат да стрелят с оръжие. Какво постанова това?

Лвов: и в Украйна учат децата да боравят с огнестрелно оръжие

Никола е поставила пръст на спусъка. Тя е щедро гримирана, има черен маникюр. Борави с огнестрелното оръжие много несръчно и се пробва да се прицели в целта. Инструкторът поправя позицията ѝ и минава към идващия възпитаник на стрелбището.

Никола е на 15 години и за първи път държи оръжие в ръце. Целият ѝ клас е на образование по пукотевица в един колеж в Лодз. Като цяло настроението е положително, в това число това на Никола, която е единствено малко нервна. Но би желала да опита нещо ново. „ Любопитна съм ", споделя тя и прибавя, че е добре, че получават такава опция в днешните неспокойни времена. 
Редакцията предлага
От тази образователна година образованието по пукотевица е наложително за всички възпитаници от осми и девети клас в. То е част от часовете по сигурност.  В тях младежите се учат по какъв начин да реагират при рискови обстановки, усвояват уменията за първа помощ, а от септември към този момент и посещаване на стрелбище - еднократно.

" Трябва да се пазиме "

Включването на това образование в програмата се дължи на министъра на образованието Пжемислав Чарнек. След той настоя, че младежите би трябвало да се научат да боравят с оръжие. Подобно на военното образование, което мнозина поляци от поколението на 40-годишните помнят и до през днешния ден. „ Войната в Украйна демонстрира, че историята не е завършила. Тя се повтаря и би трябвало да се пазиме ", споделя Чарнек. 

Инициативата на министъра обаче се натъква на остра рецензия. Така да вземем за пример от Полския съюз на учителите обявиха, че нито има задоволително стрелбища, нито задоволително инструктори за задачата, а и са нужни обилни вложения. При това има доста по-неотложни въпроси, съобщи ръководителят на съюза Славомир Броняж: „ Например заплатите на полските учители, които са най-ниските в Европа, материалната база в учебните заведения, която е неприятна, както и обезщетенията поради ".

Според него проектите на държавното управление да обезпечи на всяко учебно заведение съответното количество оръжия и стрелбища са чиста заблуда, която евентуално в никакъв случай няма да се осъществя.

Родителите не роптаят

Психоложката Александра Пьотровска също подлага на критика концепцията. Тъй като, с цел да се откри място в програмата за образованието по пукотевица, ще би трябвало да се съкратят други образователни предмети, които биха обезпечили на учениците други познания и умения, например психическа подготвеност в областта на междучовешката връзка: построяването на връзки и постигането на взаимни отстъпки.

На стрелбището

Вместо това учениците ще би трябвало да се учат да стрелят, в което Пьотровска вижда политически ход: децата занапред ще стартират да цитират разказа на политиците, според който е значимо да можеш да се отбраняваш. Това е единствено опит „ да се повдигне бойния дух на популацията ". Но не е реалистично да се твърди, че „ войната се състои единствено в това да обикаляме с оръжие в ръка, да се крием зад някой ъгъл и да стреляме по врага ".

" Часовете не са задоволително "

Полските родители обаче не роптаят изключително. Вероятно и заради това, че множеството от тях по време на образованието си не са имали тренировки по пукотевица. Военното образование в Полша е анулирано едвам през 2012 година. Майката на Никола - Агнешка - която особено е пристигнала да следи тренировката по пукотевица, счита даже, че щом е еднократна, не е задоволителна. Според нея тези тренировки би трябвало да се организират най-малко един път месечно, „ с цел да могат децата в действителност да усвоят уменията ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР