Часовете, които прекарваме в сън, са наистина жизненоважни. През това

...
Часовете, които прекарваме в сън, са наистина жизненоважни. През това
Коментари Харесай

Какво прави мозъкът ни, докато спим

Часовете, които прекарваме в сън, са в действителност жизненоважни. През това време организмът ни се възвръща и си отпочива. Но в случай че се чудим за какво от време на време съзнанието ни просто не ни дава мира, добре е да знаем какво се случва в главата ни, до момента в който спим.

Всъщност, мозъкът ни си има доста по-важни задания от тази да почива. По време на съня, той действа по много друг метод. И точно даването на опция да извърши тези свои функционалности ни оказва помощ да бъдем продуктивни.

Сънят не е еднакъв през цялата нощ. Имаме четири обособени етапи - две на бездънен сън и две на по-лек. Когато спим най-непробудно, мозъкът ни работи най-усилено. Това е открито посредством регистрирани промени в електричеството, което се създава в него.

 Снимка 371722

Помни

Когато имаме пълностоен сън, в мозъка ни се основават нови връзки и по-лесно и продължително запаметяваме информацията, която сме получили денем.

Затова не е по никакъв начин добра концепция преди изпит да пропуснем съня за сметка на учене до по полунощ. Резултатът няма да бъде този, който желаем. По-добре да преговорим информацията и да легнем да се наспим. Мозъкът ни ще направи останалото вместо нас.

 Снимка 371725

Концентрира се

Освен да помни, сънят оказва помощ на мозъка и да се концентрира. Нормално, когато сме недоспали, ни е много мъчно да се съсредоточим върху дадена задача и я доведем до край.

Ако в продължение на две седмици спим по шест часа на нощ, ще бъдем толкоз разсеяни и непродуктивни, колкото след две безсънни нощи.

Контролира ни

Пълноценният и дълъг сън е нужен на мозъка и с цел да извършва съответно една друга, доста значима функционалност - да управлява страстите ни . Неслучайно са споделили, че утрото е по-мъдро от вечерта.

При непълен сън се засилва онази част на мозъка, която е виновна за тревожните и депресивни положения. Започваме да действаме и по-импулсивно , а не премислено, написа NBC News.

 Снимка 371728

Гръбначно-мозъчната течност се изпомпва доста по-бързо във етапите на бездънен сън. А тя може да се дефинира като чистач на ненужните и нездравословните субстанции в мозъка . Така ни защищава от деменция, а на сутринта мисълта ни е бистра.

Спомените са ни доста скъпи. А с цел да бъдат ръководени вярно, би трябвало да спим задоволително. Мозъкът съумява самичък да подреди хронологично всичко, случило се през дни. Освен това, се грижи за в действителност значими мигове от живота ни и това да бъдат прилежно запаметени.

 Съвети за здравословен сън
Съвети за здравословен сън

6 правила, които да съблюдаваме

В най-дълбоката, четвърта фаза на съня, мозъкът ни придобива и една много любопитна функционалност - защищава ни да не вършим това, което сънуваме . С две думи - да не бъдем сомнамбули. Това се случват посредством блокиране на моторни неврони посредством нервни импулси.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР