Часове след като президентът Румен Радев заяви, че: Каквато държавата,

...
Часове след като президентът Румен Радев заяви, че: Каквато държавата,
Коментари Харесай

Асоциация оспорва думите на Радев за спасяването на евреите

Часове откакто президентът Румен Радев съобщи, че: " Каквато страната, подобен и футболът " от Асоциацията на оживелите от Холокоста в България и техните деца излязоха с протестна декларация.

Те оспорват думите, които, съгласно тях е споделил президентът: " неприемливо народ, който е избавил всичките си евреи, да бъде обвързван с расизма ".

Припомняме, думите на президента бяха, че " България е избавила 50 000 български евреи ".
 Радев: Каквато страната, подобен и футболът ни
Радев: Каквато страната, подобен и футболът ни

Президентът желае драконовски ограничения за футболното безчинство

Повод за думите на президента бяха нацистките поздрави и груби подвиквания на някои от футболните ентусиасти, следили мача България-Англия на националния стадион " Васил Левски " и мненията в английската преса за това.

Припомняме, първата оценка на Министерство на вътрешните работи след мача беше, че той е минал в спокойна атмосфера .

От Асоциацията стачкуват против потреблението на една сменена версия за ориста на евреите като неведнъж използван мотив в интерес на престижа на българската страна .

" Нееднократно сме заявявали и посочвали ролята на държавния антисемитизъм от интервала 1936-1944 , вследствие на който българските евреи са били подложени на унизителни и тежки преследвания, а техните братя и сестри от окупираните от царска България територии - депортирани от българските управляващи в нацистките лагери за изтребване ", написа в декларацията.

Авторите на декларацията визират македонските и тракийските евреи, към които в този миг страната ни няма опция да вземе отношение.

Припомняме, през ноември 2012 година посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз уточни България за образец на света за спасяването на евреите.

" Начинът, по който българските евреи са избавени - тази взаимност, тази групова интензивност, присъединяване на църквата, на зам.-председателя на Народното събрание Димитър Пешев - това е образец за събитие и за метод на деяние, каквото в Европа не се е повторило досега " , съобщи той при откриването на Международната научна конференция " Евреите в Източна Европа и Съветския съюз по време на Втората международна война и Студената война (1939-89 г.) ".
 Румен Радев взе участие при запалване на безконечния огън в
Румен Радев взе участие при запалване на безконечния огън в " Яд Вашем "

Президентът се срещна и с ръководителя на Кнесета Юли-Йоел Еделщайн

От Асоциацията упорстват, че отричането на това, че не са избавени македонските и тракийските евреи от страна на президента е огорчение към паметта на починалите и на хилядите страдалци.

" Ние в никакъв случай няма да се съгласим с сходна замяна и не желаем еврейството в България непрестанно да бъде инструментализирано по неприличен метод, както господин Радев си разрешава да го прави . В речите си по този мотив двама израелски президенти, Шимон Перес и Рувен Ривлин са изразили изрично позиция във връзка с историческите обстоятелства, с която господин Радев би трябвало да се съобрази ", се споделя в декларацията.

В същото време те не отхвърлят, че б ългарският народ е популярен и заслужен и е помагал на евреите през тежките години на преследвания .

Това не трансформира историческата истина, че българската държавност през разнообразни интервали е преследвала евреите като такива, както и фактът, че антисемитизмът е бил идеология на всеобщи организации , пишат в това време от Асоциацията.

Според тях се възраждат някои от тези организации. " Което води логичен до проведени прояви като факелни шествия , празнувания на исторически компрометирани с антисемитизъм персони ". замяна на историята ", пишат от неправителствената организация визирайки Луков марш.

" Изразяваме нашето отчаяние от позицията на президента, който вместо откровено да признае тревожните обстоятелства, се ангажира със словесна козметика на случилото се на стадион " Васил Левски ", се споделя в декларацията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР