Тръмп обвинява Меган Рапиноу и wakeness за отпадането на САЩ от Световната купа за жени

...
Часове след като женският национален отбор на САЩ отпадна от
Коментари Харесай

Часове след като женският национален отбор на САЩ отпадна от Световното първенство, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се възползва от възможността да обвини за загубата звездата Меган Рапиноу и „събудения“ път на страната при президента Джо Байдън.

В своята социална медийна платформа „Truth Social“ Тръмп написа: „„Шокиращата и напълно неочаквана“ загуба от женския футболен отбор на САЩ от Швеция е напълно емблематична за това, което се случва с нашата някога велика нация под управлението на Изкривения Джо Байдън. Много от нашите играчи бяха открито враждебни към Америка - никоя друга държава не се държеше по такъв начин, дори и близо. СЪБУДЕНИЕТО Е РАВНО НА ПРОВАЛКА. Хубав удар Меган, САЩ отиват по дяволите!!! МАГА.”

Други консерватори продължиха да следят загубата на отбора, предполагайки, че резултатът се дължи на техните ценности и предполагаема критика към САЩ.

„Вълнувам се, че загубиха“, каза бившата водеща на Fox News Мегин Кели. „Ти не подкрепяш Америка, аз не те подкрепям.“

Въпреки че Кели не уточни как американският женски футболен отбор не подкрепя Америка, възможно е тя да има предвид коментарите, направени от американския нападател Меган Рапино след победата на отбора на Световната купа през 2019 г. Тогава Рапино каза пред CNN: „Може би Америка е страхотна за няколко души в момента, но не е страхотно за достатъчно американци в този свят“, препратка към лозунга на Тръмп Make America Great Again (MAGA).

Въпреки че изявленията на Кели бяха широки, публикацията на Тръмп специално призова Рапино за пропускане на дузпа в неделния мач. Въпреки че футболната звезда не беше единственият американски играч, който направи това, тя има спорна история с бившия президент.

 Меган Рапиное от САЩ изпълнява ъглов удар по време на осминафиналния мач за жени между Швеция и САЩ в Мелбърн в неделя, 6 август 2023 г. Меган Рапиноу от САЩ изпълнява ъглов удар по време на осминафиналния мач за жени между Швеция и САЩ в Мелбърн в неделя, 6 август 2023 г. Алекс Пантлинг/Гети изображения видео

Преди последното Световно първенство за жени през 2019 г. Рапино каза, че няма да отиде „в шибания Белия дом“, ако отборът спечели турнира, което предизвика гнева на тогавашния президент.

В поредица от туитове, в които има много удивителни знаци, Тръмп каза на Рапино – един от най-успешните американски футболисти в историята – че тя трябва „първо да ПОБЕДИ, преди да говори!“ и не трябва да не уважава нейната страна или нейния флаг.

След отговора на Тръмп, Рапино каза, че стои зад коментарите си, критикувайки администрацията на Тръмп като такава, която „не се бори за същите неща, за които ние се борим“.

Рапино описва себе си като „ходещ протест“ и много от нейните лични кампании вероятно попадат под знамето на това, което Тръмп смята за „събуден“. Тя е добре известна с работата си по социални въпроси, вариращи от правата на ЛГБТК+ до расовото неравенство до равенството между половете и заплащането.

Рапино беше един от първите бели професионални спортисти, които показаха солидарност с мълчаливия протест на Колин Каперник срещу полицейската бруталност и първият, който направи това на международна сцена. Играчът и нейният партньор, звездата от WNBA Сю Бърд, бяха и първата открито гей двойка, която се появи на корицата на ESPN the Magazine’s Body Issue.

През 2022 г. Байдън награди Рапино с президентския медал на свободата, най-високото гражданско отличие в Съединените щати. В реч, представяща звездния футболист, президентът похвали ролята на Рапино за осигуряване на равно заплащане за женския футболен отбор на САЩ и нейното застъпничество за правата на LGBTQ+.

„В продължение на почти 40 години женският национален футболен отбор на САЩ олицетворява какво означава да си шампион. От вдигането на трофеи до борбата за равнопоставеност на половете, тези жени са били източник на вдъхновение за американци от всички възрасти – включително нашето семейство“, каза президентът Байдън.

Байдън и съпругата му също многократно са защитавали този отбор на Световната купа за жени и бяха сред няколко големи имена, които помогнаха за обявяването на състава през юни.

С началото на Световната купа Байдън поставиха билборд на северната морава на Белия дом, аплодирайки отбора. След загубата наотбора в неделя, първата дама Джил Байдън каза, че отборът е вдъхновение за „жените и момичетата навсякъде“ – рязък контраст с реакцията на Тръмп.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР