Часове след като израелска въздушна атака удари арабската болница Ал-Ахли

...
Часове след като израелска въздушна атака удари арабската болница Ал-Ахли
Коментари Харесай

Какво може да постигне посещението на Байдън в Израел след атентата в болницата в Газа?

Часове откакто израелска въздушна офанзива удари арабската болница Ал-Ахли в град Газа в сряда сутринта, убивайки минимум 500 души съгласно здравните управляващи, президентът на Съединените щати Джо Байдън ще кацне в Израел.

Болницата приютяваше хиляди пациенти и други цивилни, търсещи заслон от непрекъснатите бомбардировки на линията Газа от Израел след офанзивата на 7 октомври от палестинската въоръжена формация Хамас против Южен Израел.

Продължавайте да четете

лист от 4 елементаЛидерите на Европейски Съюз да се срещнат, до момента в който блокът се бори за обединено обръщение по отношение на войната Израел-Хамас Газа в сериозна точка, до момента в който Израел изтегля север Израелски министър за Газа: „ Загубата на земя е цена, която арабите схващат “ Отвъд Хизбула: Историята на напрежението сред Ливан и Израел завършек на списъка

Посещението на Байдън до най-близкия съдружник на Вашингтон в Близкия изток беше планувано преди смъртоносния болничен удар във вторник и е посещаване с високи залози, защото Израел продължава да удря Газа преди идна сухопътна атака.

Но офанзивата на Израел против болничното заведение към този момент имаше дипломатически последствия за Байдън. Йордания, която също трябваше да бъде хазаин на Байдън за среща на върха с краля на страната Абдула II, египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси и президента на Палестинската автономност Махмуд Абас, анулира срещите. В момента Байдън към този момент не е добре пристигнал в Аман.

И по този начин, какво може да реализира в Израел?

Какъв е фонът на визитата на Байдън в Израел?

До вторник повече от 3000 палестинци, една трета от които деца, бяха починали от израелските бомбардировки от 7 октомври насам – и това беше преди офанзивата против арабската болница Ал-Ахди.

Пътуването на Байдън идва, откакто неговият първи посланик, държавният секретар Антъни Блинкен, се срещна с арабски водачи предходната седмица, множеството от които отхвърлиха да осъдят Хамас за офанзивите, които убиха 1400 души в Израел, в това число някои чужденци.

Очаква се Байдън да кацне в Тел Авив в 10 сутринта локално време (07:00 GMT) в сряда, където ще се срещне с премиера Бенямин Нетаняху и други високопоставени чиновници.

Според американския водач той ще получи изчерпателна информация за военните цели и тактика на Израел и ще удостовери още веднъж уговорката на Вашингтон към сигурността на Израел.

Но дали Байдън приказва обществено за офанзивата против болница Ал-Ахди и какво споделя, ще бъде деликатно следено за признаци дали Съединени американски щати пренастройват позицията си по отношение на спора на фона на възходящото интернационално отвращение от опустошителната бомбардировка на Израел в Газа.

Блинкен за първи път разгласи визитата на Байдън в края на траялите повече от седем часа диалози с Нетаняху и други публични лица в понеделник вечерта, по време на които той сподели, че израелският министър председател се е съгласил да излезе с проект за даване на филантропична помощ на цивилните в Газа.

Израел наложи цялостна обсада на Газа, хващайки своите 2,3 милиона души в обсадения анклав без вода, храна, гориво и електричество.

Може ли Байдън да помогне с филантропична помощ?

Блинкен сподели, че проектът е „ да се даде опция на филантропичната помощ да тече към цивилните в Газа по метод, който не е в интерес на Хамас “, който започва една от най-смъртоносните офанзиви против Израел от десетилетия.

И въпреки всичко, макар че не е ясно какво влияние са имали въздушните удари на Израел върху Хамас, бомбардировката е заличила блок след блок от жилищни здания в обсадения анклав. Училищата и лечебните заведения също не са пощадени, което способства за филантропичната рецесия в Газа.

Въпреки че Блинкен говореше за съглашение за филантропична помощ, той не разгласи никакви съответни детайлности и няма признаци, че скоро могат да бъдат основани безвредни коридори.

В неделя той разгласи, че основният пропускателен пункт Рафах – единственият път за излизане от Газа, който не се управлява от Израел – скоро ще бъде отворен за задгранични жители.

Въпреки това пропускателният пункт остава затворен, в това число за десетки камиони, цялостни с филантропична помощ от няколко страни, които са струпани на границата с Египет.

Вместо това Израел бомбардира Граничен контролно-пропусквателен пункт четири пъти от този момент.

Дали Байдън може да помогне за напредването на проектите за приемане на филантропична помощ за 2,3 милиона палестинци в Газа може да дефинира по какъв начин се гледа на визитата му отвън Израел.

Какво значи това за войната?

Байдън и други чиновници в неговата администрация неведнъж са подчертавали правото на Израел да се „ пази “ и са подкрепили декларираната от него цел за заличаване на палестинската въоръжена формация Хамас.

Байдън до момента не е призовал категорично Израел да прояви въздържаност или да спре да бомбардира цивилни, коли за спешна помощ и първа помощ, или да разреши на цивилните да си възвърнат достъпа до храна и вода, макар че той предизвести Израел да не подхваща окупация на Газа.

Върховният боен представител на Израел Даниел Хагари сподели пред кореспонденти във вторник, че Израел има „ всевъзможен тип крайни игри “ и бъдещето на Газа ще бъде „ световен въпрос “.

Но Израел наподобява подготвен скоро да стартира сухопътна атака в анклава. Много анализатори считат, че това може да се забави най-малко до момента в който Байдън напусне Израел, с цел да избегне неудобството на президента на Съединени американски щати.

Въпреки това има признаци, че пътуването на Байдън може да е ориентирано към насърчаване на общо съгласие сред Съединени американски щати и Израел за това по какъв начин да се продължи войната в Газа.

Началникът на централното командване на Съединени американски щати военачалник Майкъл „ Ерик “ Курила дойде в Тел Авив във вторник и се чака да се срещне с висши израелски военни.

Какво ще кажете за предизвестията на Иран?

Иран предизвестява дни наред, че могат да бъдат отворени нови фронтове във войната, а външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан категорично сподели в понеделник вечерта, че Израел може да чака „ превантивни “ дейности „ в идващите часове “, в случай че продължи по настоящия си път.

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей съобщи във вторник, че бомбардировките в Газа би трябвало да спрат неотложно и че Вашингтон би трябвало да понесе отговорност за актуалната обстановка.

Не е ясно дали и по кое време – или тъкмо по какъв начин – Техеран ще се включи в действието, само че Израел и Съединени американски щати демонстрираха, че са внимателни.

Израел към този момент е бомбардирал летища в Сирия няколко пъти, с цел да отговори на опасенията, че Иран може да предприеме стъпки оттова, а Израел и ливанската Хизбула към този момент си разменят огън на границата, макар че тази борба към момента не ескалира.

Междувременно Вашингтон реалокира втори транспортьор и въздушни средства в района, което се възприема като предизвестие към Иран, както и към въоръжените групировки и акции, които поддържа в района.

Източник: Ал Джазира

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР