Часове, след като Испания издаде европейска заповед за арест на

...
Часове, след като Испания издаде европейска заповед за арест на
Коментари Харесай

Карлес Пучдемон с призив за обединение

Часове, откакто Испания издаде европейска заповед за арест на Карлес Пучдемон, отстраненият министър председател на Каталуния насочи апел за обединяване и обща листа на про-сепаратистките партии на предварителните парламентарни избори. Европейска заповед за арест е издадена и за още четирима каталунски политици. Какво ще се случи след приключването на 24-часовия период, в който Белгия би трябвало да излезе със мнение по документа и какви са идващите процедури - отговорите от Теодора Гатева.

 © Архив/ Българска телеграфна агенция
" Това е моментът, в който всички демократи ще се обединят " в името на " Каталуния, свободата на политическите пандизчии и републиката ", написа в Туитър - Карлес Пучдемон. Постът е съпроводен от линк, в който се събират подписи за самодейността.

Пучдемон даде извънредно изявление за белгийска телевизия, в което сподели, че е подготвен да взе участие в предизборната акция, даже и от разстояние, както и че ще сътрудничи на белгийската правосъдна система. По думите му, задържането на бившните му сътрудници е безусловно неприемливо.
Карлес Пучдемон, отхвърлен министър председател на Каталуния: " Не е обикновено цивилен водачи, културни и образовани, да са в пандиза. Не е обикновено. Не е обикновено да ни заплашват 30 години отнемане от независимост. 30 години тъй като сме спазили обещанията към гласоподавателите си. Това е варварско!
Пучдемон и още 4-ма каталунски политици са упрекнати в бунт и разхищаване на държавни средства и неявяването им в съда в Испания докара до издаването на заповед за ареста им. Ако Белгия одобри заповедта за изрядна, тя ще бъде предадена на арбитър. Той би трябвало да разпита арестуваните и да реши дали да има арести. След това Белгия ще разполага с до 60 дни да ги върне Испания. Брюксел може и да откаже сходна стъпка, АКО сметне, че екстрадицията може да наруши някое от човешките им права. В Барселона са потресени от заповедта за арест на Пучдемон.

Кристиано Гонсалес, гражданин на Барселона: " Случващото се просто няма смисъл, в тези времена, в Европа... имаме потребност от диалог и полемика, за това живеем в народна власт. "
Тепърва ще стана ясно какъв брой каталунските партии ще вземат участие в предварителните парламентарните избори на 21 декември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР