Часове след като икономистът Владимир Каролев бе ескортиран от полицаи

...
Часове след като икономистът Владимир Каролев бе ескортиран от полицаи
Коментари Харесай

Каролев сам се командировал в Разлог и отказал да се яви в Районното

Часове откакто икономистът Владимир Каролев бе ескортиран от служители на реда от Благоевград до София , където се очакваше да доизкара още няколко часа в ареста, от прокуратурата оповестиха, че са се самосезирали по случая.
 Прокуратурата повдига обвиняване на Владимир Каролев за неспазена карантина
Прокуратурата повдига обвиняване на Владимир Каролев за неспазена карантина

Полицаи ескортираха икономиста от Благоевград за София

От държавното обвиняване обърнали внимание на изявления в обществената мрежа. От тях е видно, че: " жител на столицата е подхванал пътешестване до друга област, без то да има характера на наложително такова и явяващо се нарушаване на заповед РД-01-143/20.03.2020 година на министъра на опазването на здравето . Тя е издадена по отношение на въведеното с решение на Народното събрание в страната изключително състояние за ограничение разпространяването на коронавирусната зараза ".

Прокурор от Софийската районна прокуратура е образувал досъдебно произвеждане и e упълномощил на МВР-София да ревизират каква декларация е дал жителят (Каролев), неспазил карантината. Полицаите трябвало да изяснят и по какъв начин той е обяснил пред служителите на реда, през чиито постове е минал , повода за излизане от София-град и пребиваването си в Благоевградска област.
 Каролев арестуван за нарушение на карантина, съди страната в Страсбург
Каролев арестуван за нарушение на карантина, съди страната в Страсбург

Самият той се похвали, че е в Разлог

Блюстителите на реда се пробвали да призоват Каролев на известните адреси на територията на гр. София, само че той не е открит там . Полицай от Столична дирекция на вътрешните работи е разговарял с него по мобилния телефон и по този начин станало ясно, че е индивидът, пренебрегнал карантината, се намира на територията на гр. Разлог и изрично отхвърля да се яви пред органите на Министерство на вътрешните работи. Това е повода той да бъде задържан за период от 24 часа.

По време на следствието е открито, че: " лицето собственоръчно е подписало декларация, с която се командирова в хотелски комплекс, находящ се в гр. Разлог , с " цел консервиране на хотела и комплекса, обезпечаване на защита, помощ на чиновниците ".

Разследващите открили, че хотелският комплекс има настоящ шеф, което изключва хипотезата за необходимост на пътуването, подхванато от Каролев. От изявления в обществената мрежа става видно, че икономистът е нарушил собственоръчно заявените условия, напуснал е хотелският комплекс и демонстративно е показал неуважение на откритите правила и ограничения , издадени срещу разпространяването на заразна болест.

Това е направено макар подписаната от него декларация, съгласно която той знае, че носи наказателна отговорност по член 355, алинея 2 от Наказателен кодекс за нарушение на разпоредба, правила или ограничения, издадени срещу разпространяването на заразна болест.

От Софийска районна прокуратура подчертават, че н арушителят на противоепидемичните ограничения е Владимир Каролев - обществена персона, някогашен столичен общински консултант , и като подобен следва да бъде виновен освен към околните си, само че и към обществото, давайки образец за съблюдаване на предписанията и рекомендациите на здравните управляващи. От прокуратурата заявяват, че са подготвени да реагират на сходни случаи на безконтролно отношение.

Припомняме, през днешния ден бяха изменени декларациите, които показват преминаващите през контролните постове, които пътуват от една до друга област на страната. Според новите условия пътуващите ще би трябвало да оставят по една декларация на всеки пост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР