Часове преди Никулден, на който традиционно българските семейства приготвят риба

...
Часове преди Никулден, на който традиционно българските семейства приготвят риба
Коментари Харесай

Сьомга, риба тон, скумрия: Близо 1/4 от рибата на пазара е с високо съдържание на хистамин

Часове преди Никулден, на който обичайно българските фамилии подготвят риба стана ясно, че при близо една четвърт от рибните храни има нараснало наличие на хистамин. Това сподели на " Активни консуматори ".

Пробите включени в проучването са 13 и са закупени от 4 търговски обекти в София. От тях 7 са добити от рибния бранш на две огромни търговски вериги, а останалите 6 от два дребни квартални рибни магазини. Рибата е друго обработена и съхранявана. Пет от пробите са сушени/мариновани, 3 са декларирани от търговците като пресни, а останалите 5 са замразени артикули. С изключение на 2 проби чернокоп, се допуска че останалите са вносни артикули. След закупуване всички проби са занесени незабавно в лабораторията.

В Европейски Съюз съществува наложителна регулация по отношение на хистамина, наложителна и за България. Съгласно правилник 2073 лимитът е 100 мг/кг, а при даже едно премерване на стойност над 200 мг/кг, цялата партида риба се бракува . Подобно са условията в Съединени американски щати, Австралия, Япония и други

От 13 изследвани риби в 3 се открива хистамин в количество над 100мг/кг. Пробите са надлежно филетирана прясна скумрия от дребен риболовен магазин (322 мг/кг), размразено филе от риба звук (610 мг/кг), и цяла замразена и непочистена скумрия (1066 мг/кг), и двете добити от рибния бранш на огромна комерсиална верига. Рекордьорът е замразената скумрия, в която хистамина е повече от 10 пъти над позволените равнища. Обобщено, при 23% от тестваните рибни храни се открива нараснало наличие на хистамин. При други 2 проби представляващи свеж чернокоп, евентуално с генезис България, и филетирана ципура от Гърция, стойностите на хистамин са увеличени до 50 мг/кг, т.е. близо до позволеното. В останалите 8 проби наличието на хистамин е в диапазона 01 - 2,7 мг/кг. Това демонстрира, че в общо 5 от 13 рибни храни, процедурите за хигиена при съхранението и обработката не са спазени , в резултат има развиване на бактерии и струпване на хистамин в тъканите, като при 3 от тях той е надхвърлил оторизации от законодателството предел.
 BILLA България стопира от продажба марката сирене
BILLA България стопира от продажба родна марка сирене след тревожно проучване

Налични количества от продукта са предоставени за лабораторен разбор

Резултатът от разбора на етикетите на продуктите е абсурден, безапелационни са от " Активни консуматори ". Въпреки добре известните от години законови условия 6 от 13 храни не са етикирани вярно. Всъщност при тях липсват базови атрибути като период на валидност, страна на генезис, производител и хранителна информация. На процедура половината добити за теста риби са анонимни , единствения сигурен факт при тях е търговеца.

" Това е нормална процедура в дребните магазини за риба и явно контролните органи разрешават тези нарушавания на законодателството "., означават специалистите.

Какво е хистамин и за какво е рисков?

Хистаминът е органично съединяване съдържащо азот. При предпазване на умъртвена риба при позитивни температури в нея стартират да се развиват бактерии. Всъщност бактериите живеят в стомаха, червата и хрилете на рибата, и незабавно след улова, когато имунната преграда падне, стартира неконтролирано размножаване на микроорганизмите. Те отделят ензим наименуван хистидин декарбоксилаза, който трансформира хистидина в хистамин, натрупващ се в тъканите на рибата. Именно поради този биохимичен развой е извънредно значим температурния надзор при обработката, превоза и съхранението на морски храни.
 Марките сирене на пазара с водно наличие над 60%
Марките сирене на пазара с водно наличие над 60%

Изследване към Активни консуматор

Хистаминовото натравяне имитира алергия.  Предизвиква се от натрупването в организма човек на външен, признат посредством храна, хистамин. Основно се свързва с известни за консумация риби - звук, скумрия, махи-махи, сардина, аншоа, херинга, синя риба (сьомгата, рибата звук, скумрията, пъстървата, сардината и змиорката), кехлибар, марлин и други Високи равнища на хистамин има и в някои сирена и месни артикули, само че над 90% от натравянията се свързват с приемането на риба. 
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР