Часове преди началото на историческия търг за първична продажба на

...
Часове преди началото на историческия търг за първична продажба на
Коментари Харесай

Часове до търга на „Арамко“, чакат китайци

Часове преди началото на историческия търг за първична продажба на акции на най-голямата петролна компания " Сауди Арамко “, стана ясно, че китайци с огромна доза възможност ще вземат участие на борсата на Саудитска Арабия, а управляващите в Риад не са удовлетворени от интереса към акциите на петролния колос, заяви " Файненшъл Таймс ". Позоваването е на банкери, близки до първичното обществено предложение на компанията, написа изданието, представено от БНР.

Самото заявяване за покупка на бумаги ще стартира от на следващия ден, като за институционални вложители срокът е до 4 декември, а за по-индивидуалните участници - до 28 ноември.

От самия проспект на " Арамко " не стават ясни редица елементи. Компанията ще търси продажбата на 0,5 на 100 от акциите си, като от саудитските управляващи се надяват на сериозен интерес от интернационалните вложители.

По време на така наречен роудшоу са направени визити в Русия и Китай за показване на опциите за вложения в компанията. Повечето анализатори чакат точно от Пекин да пристигна интерес, тъй като Китай купува саудитски нефт, а и самата страна анонсира опция да налее 10 милиарда $ в сходна инвестиция.

Борсовата търговия на " Арамко " е късмет за модернизиране на стопанската система на Саудитска Арабия, която е извънредно подвластна от нефт. Страната е най-големият производител във формата ОПЕК +, а резултатите от първичното обществено предложение ще станат ясни ден преди картелът и сътрудниците му да се съберат на последното си за годината съвещание във Виена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР