Часове преди конгреса на Българския футболен съюз, на който ще

...
Часове преди конгреса на Българския футболен съюз, на който ще
Коментари Харесай

Часове преди избора на шеф на БФС: Сигнали за цензура и инструкции за кого да се гласува

Часове преди конгреса на Българския футболен съюз, на който ще бъде определен новият началник на футбола у нас – сигнали за цензура и напън върху делегатите, които ще гласоподават. За това сигнализират от щаба на един от претендентите, Любослав Пенев.

Все още не е ясно кой ще има право да гласоподава за началник на БФС на следващия ден.

„ Дори нямаме описите, прословутите описи, по какъв начин, по какъв метод са определени делегатите, имащи право на глас”, споделя Даниела Георгиева, ръководител на щаба на Любослав Пенев.

Георгиева твърди, че делегати на Конгреса към този момент са инструктирани по какъв начин да гласоподават. Като доказателство за инструктажа ни дава записи от телефонни диалози с представители на клубове:

„ Инструктажът е следният, споделили са му по този начин. Даваме ти три бюлетини и един плик. На Боби бюлетината я слагаш в плика, другите две бюлетини ги прибираш и ми ги даваш”, се чува на единия от записите.

„ Като едната бюлетина би трябвало да бъде в пликчето, другите две бюлетини да бъдат изнасяни някъде, показвани, против което да получават парички”, коментират от щаба на Пенев.

А кой е индивидът от записа – от щаба на Пенев не разкриват. Още при започване на февруари някогашният национал алармира прокуратурата за напън върху клубове. „ Натъкнахме се на случаи на напън върху клубове, заплащане на ръка, напън над треньори и клубни президенти, дискриминация на едни клубове и фаворизиране на други”, написа в сигнала до Сотир Цацаров.

В поддръжка на това изказване от щаба на Пенев ни дават различен телефонен диалог.

„ Михайлов се обадил на кметове и кметовете викнали шефовете на тимовете и им споделили: Момчета, ще ни спрат пари-мари, апелирам ви се, туй-онуй. Михайлов ги е заплашил с Бойко Борисов”, се чува от другия телефонен запис.

От прокуратурата споделиха за bTV, че сигналът на Пенев е получен. Допълниха, че висшите прокурори към момента не са решили кой би трябвало да ревизира проблема заради правната му трудност.

И още един колорит в борбата за вота на следващия ден – БФС е дал едвам 4 от поискани 16 акредитации на екипа на Пенев. Така той нямало да може да покаже хората, с които възнамерява да ръководи.

„ Цирк, байганьовщина, доста ниско ниво”, възмущава се Даниела Георгиева.

Някои публицисти също ще останат на мрачно по време на конгреса. Вестник „ Тема спорт” е измежду медиите, на които е отхвърлен достъп до събитието.

„ Тоя конгрес е един уречен мач. Представяш ли си Бойко Борисов, с всичките му минуси, да каже вечерта преди изборите, че на конференциите на идващия ден нямат право да влизат тоя, тоя, тоя, тоя. Тук Боби го е боязън от задаване на въпроси. Боби Михайлов си разрешава да се прави на болшевик, а тези които са на върха… Влизат всевъзможни хора, позволяват хора с ябълки по конференциите, обаче се редят и задават въпроси. Аз съм сигурен, че всички публицисти, които пътуват с националния тим и БФС, ще бъдат позволени до Конгреса”, изяснява Желю Станков, публицист от вестника.

bTV научи, че достъп до Конгреса е отхвърлен и на вестник „ Сега”, уеб сайтът livesport.bg, както и на телевизия BIT.

„ Отстраняват се хората, които в годините обратно имат ясна позиция, сериозна за равнището на българския футбол. С тези способи, които ни връщат преди 1989 година, очевидно няма да се получат. Севернокорейският водач Ким-Чен-Ун пасти да яде”, майтапи се Кирил Веселенски от BIT.

-->

Асоциацията на спортните публицисти реагира яростно с писмо до Борислав Михайлов:

Уважаеми господин Михайлов,

Получените сигнали за отвод на акредитации на представители на български медии за отразяване на VIII Конгрес на Българския футболен съюз са извънредно притеснителни. Това са и ярки сигнали за опит за ограничение на свободата на словото – основополагаща полезност на гражданското общество.

Българската асоциация на спортните публицисти осъжда всеки акт на посягане против демокрацията и свободата на словото в медиите.

От Българския футболен съюз отхвърлиха да разясняват поставените въпроси.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР