Часове преди да изтече руския ултиматум за оттегляне на решението

...
Часове преди да изтече руския ултиматум за оттегляне на решението
Коментари Харесай

Напрежение в парламента заради отсъствието на Кирил Петков

Часове преди да изтече съветския ултиматум за отдръпване на решението за изпъждане на 70 съветски дипломати, в Народното събрание се стигна до напрежение. Причината - отсъствието на премиера Кирил Петков от постоянния блицконтрол, съобщи

От опозицията обявиха, че имат доста въпроси към премиера. От " ИТН " желаеха 30 минути отмора, с цел да бъдат извикани в Народно събрание министър председателят Петков, вицепремиерът Василев и външният министър Теодора Генчовска. Те не пристигнаха, а дебатът продължи на тематика: връзките ни с Русия.

" ИТН " акцентираха, че на закритото съвещание за съветските дипломати министър председателят ги е гледал в очите и е лъгал.

Няма почтени, всички сме отговорни, сподели вицепремиерът Корнелия Нинова и предизвести, че има голяма заплаха от разкъсване на дипломатическите връзки с Русия.

ГЕРБ акцентираха, че от всички институции единствено Народното събрание работи сега.

" Възраждане " внасят сигнал до прокуратурата за корист със служебно състояние на Кирил Петков.

" Премиерът Кирил Петков е наредил еднолично устно на ДАНС да му намерят 70 индивида. Външно са се възпротивили. На писмени запитвания на Външно, Лена Бориславова е показала. Принципът е аз познавам Пешо, ти познаваш Гошо, значи са шпиони. Щото то свалихме от власт - ние на 8 се изтеглихме, на 9 той ги гони. Колеги от Има Такъв Народ, вие сте шпиони. И в случай че стане нещо с горивата и с АЕЦ, тъй като сме подвластни. Руските шпиони би трябвало да бъдат махнати, само че останалото и следствията ", сподели Тошко Йорданов.

Митева за съветските дипломати: Като напуснахме държавното управление е настъпила суматоха, министър председателят почнал да работи еднолично

" Днес ще внесем сигнал в прокуратурата за осъществено от Петков злоупотребя със служебно състояние ", сподели Костадин Костадинов.

" Възраждане " внасят сигнал до прокуратурата за корист със служебно състояние на Кирил Петков

" Да не се крият като дами в някое мазе, а да дойдат тука ", сподели Тошко Йорданов.

" Това е сексистко и обиждате дамите ", сподели ръководителят Мирослав Иванов.

" Поправям се - да не се крият като зайци ", добави Йорданов.

" Ние имаме въпроси към премиера, макар че сме на тръни да не ни вкара в друга рецесия. Не разбираме какъв наложителен ангажимент има Петков, че да не пристигна в Народно събрание. При състояние, че през вчерашния ден Народно събрание беше единствената институция, която работи да ни изкара от тази невъзможност. Тази страна има една единствена институция, която се пробва да поеме отговорност - не премиера, президента, не е правосъдната системата. Парламентът се пробва да ни извади от рецесията. Всички се крият като мишки. Поканете Генчовска да отговоря тука. То не беше за Македония, то не беше за Русия. Премиерът споделя, че тя е виновна за всичко ", сподели Тома Биков.

" След 2 часа може да сме пред хипотезата - разкъсване на дипломатическите връзки. И в случай че се спрат доставките, може да се надигнем пред рецесия. Ако се беше стигнало до взимане на институционално решение - това е друго. Но внезапно се оказва, че всички са били осведомени, само че никой не е вземал решение. Няма почтени. Всички сме отговорни ", сподели Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова излезе с съответно предложение за изгонените съветски дипломати:

" Кирил Петков да съобщи, че няма да се кандидатира, да уволни заместник-министъра, който е подписал тая нота, президентът да уволни шефа на ДАНС. И Народно събрание да одобри решение министърът на външните работи да анулира тази нота. Да се направи прецизен обзор за какъв брой от тези хора има доказателство, че са шпиони и да се връчи нота да изоставен ".

" Аз не виждам каква е нашата виновност. Да ги назовете отговорните. Министерският съвет, че е в оставка, не е оправдание да нарушава Конституцията и законите на страната. Ставате съучастници на Кирил Петков, Асен Василев и цялата им група ", сподели Мустафа Карадайъ.

От опозицията упорстват за различен ден и час, в който министър председателят Петков и вицепремиерът Василев да бъдат изслушани.

По-късно се стигна до ново напрежение и замяна на реплики сред " Продължаваме промяната " и " Възраждане " в зала. В центъра на спора бяха Цончо Ганев от " Възраждане " и Искрен Митев от " Продължаваме промяната ". Председателят на Народното събрание пое ангажимент да изследва въпроса.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР