Часовата ставка за нощния труд да стане 0.5 процента от

...
Часовата ставка за нощния труд да стане 0.5 процента от
Коментари Харесай

Ето с колко може да вдигнат парите за нощен труд



Часовата ставка за нощния труд да стане 0.5 % от размера на минималната работна заплата - това остаряло предложение на КТ " Подкрепа " беше импортирано за разискване на съвещание на подкомисията по приходите към Съвета за тристранно съдействие, написа Дарик.

От синдиката упорстват за увеличение на ставката, която от години е замразена на 25 стотинки, и заплашиха с митинги, в случай че страната не предприеме дейности в тази посока. Според предлагането размерът на ставката по отношение на сегашната минимална заплата би трябвало да бъде 2 лв. и 55 стотинки.

" Нощният труд е на ниска цена пъкъл " - това е мотото на акцията на КТ " Подкрепа ", с което те ще упорстват за увеличение на ставката за час работа през нощта и обвързването й с минималната работна заплата. Към момента ставката за тази добавка е 25 стотинки, което вреди както на служащия, по този начин и на страната, съобщи Здравчо Здравчев, лице на акцията.

" За една година отчисленията, които се вършат за един човек, който поставя нощен труд осем пъти в месеца, са 13 лв. и 44 стотинки за здравна осигуровка ", сподели Здравчев. По думите му тези пари не могат да платят и един ден болничен, а това е трудът, който се характеризира с максимален риск и заболеваемост. „ Държавата губи от отчисленията за осигуровки и дотира работодателите ", добави Здравчев.

От „ Подкрепа “ са подготвени и на по-радикални дейности за отбрана на служащите, които поставят нощен труд и са подготвени за митинги. Ако предлагането бъде признато, ставката за тази година ще стане 2 лв. и 55 стотинки, а за следващата година - 2 лв. и 80 стотинки.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР