Чашата се счупи. Бившият министър на отбраната на САЩ Джим

...
Чашата се счупи. Бившият министър на отбраната на САЩ Джим
Коментари Харесай

Защо присъдата на Матис за Тръмп е пагубна

Чашата се счупи. Бившият министър на защитата на Съединени американски щати Джим Матис - който президентът Доналд Тръмп сравняваше с един от своите герои, военачалник Джордж Патън - в сряда пусна изказване, гласящо: „ Доналд Тръмп е първият президент в живота ми, който не се пробва да сплоти Американски народ - даже не се преструва, че се пробва. Вместо това той се пробва да ни раздели. Свидетели сме на следствията от три години от това предумишлено изпитание. " Така стартира разбор на CNN по тематиката.
Изявлението на Матис пристигна, откакто в понеделник полицията атакува мирни протестиращи пред Белия дом с гумени патрони и газ, тъй че Тръмп да има фотосесия с библия пред църквата " Свети Йоан " покрай Белия дом.
Има три аргументи изказванието на Матис да е толкоз значимо.
Първо, Матис прекара две години в тясно съдействие с Тръмп като негов първи министър на защитата и по този начин той е в положение да направи обвиняването, че президентът съзнателно е провеждал политика на разделяне , до момента в който е бил на работа. Това не е обвиняване, отправено от някой академик критик, а от един от най-старшите членове на кабинета на Тръмп, който прекарваше неизвестно какъв брой часове в работа непосредствено с него.
Второ, Матис е значително уважаван от американските военни и в кръговете за национална сигурност поради звездната си военна кариера, която включва командването на най-дългата въздушна акция в историята от американски боен транспортен съд в морето до зона за кацане в Афганистан по време на войната против талибаните през 2001 година След това Матис завежда американските морски пехотинци в Багдад, с цел да смъкна Саддам Хюсеин през 2003 година, а по-късно той командва CENTCOM, ръководейки всички американски войни в Близкия изток по време на администрацията на Обама.
Трето, Матис промени позицията си да не подлага на критика Тръмп. Той написа в своята автобиография за 2019 година " Call Sign Chaos ": „ Аз съм демодиран: не пиша за заемащи поста президенти “. И когато той беше на обиколката си, популяризирайки книгата си по време на многократни изявленията, Матис не се поддаде да разкрие действителните си възгледи за Тръмп.
На празненство за книгата на Матис във Вашингтон, на което присъствах, Мери Луиз Кели, водеща на " All Things Considered " на NPR, попита Матис какво ще му е належащо, с цел да подлага на критика Тръмп обществено. Възможно ли е в миналото да настъпи миг, в който да почувства, че би трябвало да приказва, в случай че почувства, че страната е в действителност обезверена? Матис се оживи, казвайки, че в никакъв случай няма да направи това.
Очевидно Матис в този момент усеща, че страната е затънала и той ясно и недвусмислено съобщи, че Тръмп е опасност за Конституцията , казвайки в изказването в сряда: „ Когато се причислих към военните, преди към 50 години, аз се заклех да поддържа и пазя Конституцията. Никога не съм си представял, че на бойци, полагащи същата клетва, ще бъде разпоредено при никакви условия да нарушават конституционните права на своите съграждани - още по-малко да дават причудлива фотосесия за определения главнокомандващ. "
Тръмп, който се любува на церемониалните аспекти да бъде главнокомандващ, в този момент има нововъзникващ блок от висши пенсионирани генерали против себе си. Тръмп, несъмнено, ще извършва нормалните си трикове да ги очерня, само че би трябвало да е наясно, че в случай че този блок стартира да се провежда, с цел да му се опълчи, когато се стреми към преизбиране, президентът мъчно ще обрисува тези висши генерали като куп слаби представители на „ дълбоката страна “, откакто толкоз доста от тях се показаха героично в дългите войни след 9/11.
Както се очакваше, единствено часове откакто Матис пусна изказването си, Тръмп отвърна с туитове, наричайки го „ най-надценения военачалник в света “ и съобщи, че не харесва стила му на управление.
Матис се причислява към възходящия хор против Тръмп от почитани пенсионирани висши военни офицери, който включва някогашния ръководител на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати адмирал Майк Мълън, който в The Atlantic във вторник написа: „ Вчера ме заболя да видя чиновници на охраната… принудително да проправят път през Лафайет Площад за улеснят визитата на президента пред църквата " Свети Йоан ". Досега трябваше да бъда въздържан да приказвам по въпроси, свързани с управлението на президента Тръмп, само че ние сме в точка на отклоняване и събитията от последните няколко седмици направиха невероятно да останем смълчани. "
Пенсионираният четиризвезден военачалник от морската пехота Джон Алън, който управлява института Брукингс във Вашингтон, окръг Колумбия, написа в списание „ Външна политика “ в сряда вечерта: „ Дори за инцидентния наблюдаващ понеделникът беше ужасяващ за Съединените щати и неговата народна власт. Речта на президента беше изчислена да проектира неговата неправилна и случайна власт, само че той не съумя да проектира нито една от по-висшите страсти или водачество, обезверено нужни във всеки квартал на тази нация през този ужасяващ миг. "
Сега Тръмп е в позицията на получаващ многочислени рецензии от доста от най-хубавите пенсионирани американски генерали и адмирали. Водещият пенсиониран четиризвезден офицер ген. Стенли Маккристал сподели пред ABC News през 2018 година, че намира Тръмп за безсрамен и непочтен.
Адм. Уилям Макрейвън, архитектът на интервенцията, при която беше погубен Осама бин Ладен, написа във в. „ Вашингтон пост “ през 2018 година „ С вашите дейности объркахте децата ни, унизихте ни на международната сцена и, най-лошото от всичко, ни разделихте като нация. "
Пенсионираният тризвезден военачалник Марк Хертлинг, анализатор на СNN, също е много сериозен към Тръмп по редица въпроси - да вземем за пример, когато Тръмп атакува адмирал Макрейвън, че нее намерил Осама бин Ладен по-рано, Хертлинг разказа това като " отвратителна офанзива ".
Дори актуалният министър на защитата на Тръмп Марк Еспър, някогашен офицер в американската войска, се дистанцира от Тръмп, като обществено съобщи в сряда, че не е склонен с концепцията, която президентът предложи, да се употребява федералната военна мощ против американските протестиращи, които упражняват техните права в сходство с първата корекция на конституцията.
След като Еспър сподели обществено истината за Великия водач, не трябва да се учудваме, в случай че в последна сметка той бъде изритан от Света на Тръмп,, с цел да бъде сменен с някой по-съобразителен.
Вижте още:
Бившият боен министър на Тръмп намерено почна да го критикува
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР