Чаша прясно мляко е първата асоциация на много хора, когато

...
Чаша прясно мляко е първата асоциация на много хора, когато
Коментари Харесай

4 храни, които съдържат повече калций от млякото


Чаша прясно мляко е първата асоциация на доста хора, когато си показват храни, богати на калций . Това несъмнено е вярна асоциация, тъй като в чаша мляко има към 250 мг от значимия микроелемент. Факт е обаче, че има хранителни артикули, които съдържат и по-високи дози от него. Хората, които желаят постоянно да си набират високи дози калций, могат да разчитат на налични и вкусни други възможности на прясното мляко и млечните артикули. В допълнение различните източници на калций

са богати и на други хранителни субстанции, които млякото не обезпечава.

Нахут
100 г нахут обезпечават 105 мг калций. Това значи, че единствено една порция от салата или друга манджа, съдържаща този потребен бобов артикул, може да оспори изгодите от 1 чаша мляко по повод наличието на калций. Хубавата вест е, че микроелементът резервира наличието си без значение от методите за кулинарна обработка на нахута. Към калция би трябвало да прибавим и високото наличие на фибри и белтъчини.

Зеленолистни зеленчуци
2 купички спанак или листа от ряпа, синап или лапад обезпечават към 400 мг калций. Сурови, варени или в състава на смути, зеленолистните зеленчуци са сполучлива

и доста по-нискокалорична опция на млякото като източник на калций.

Бадеми
Комплексните здравословни изгоди от бадемите се дължат на високото наличие на витамин Е , фибри и калций. Сред всички от най-често потребяваните ядки бадемите са с най-високо наличие на микроелемента. Шепа сурови или печени бадеми обезпечава над 300 мг калций и предлага вкусна и потребна опция на чашата прясно мляко.

Свързани публикации.. Калций в организма – връзката му с храненето и паратиреоидните жлези 0 Мила Вачева: Калций и магнезий се усвояват по-добре в наличието на витамин D 0 Калций можем да си набавим и от неживотински източници 0

Сушени смокини
100 г сушени смокини обезпечават към 200 мг калций. Той е допълнен от високи дози фибри и антиоксиданти . Уви, високо е и наличието на калории, само че уравновесеният хранителен режим може да отстрани този минус, изключително в случаите, когато се търси повишение приема на калций. Сред плодовете мъчно може да се откри аналог на смокините по повод наличието на значимия микроелемент. Така сушените смокини са измежду най-подходящите десерти при хора, нуждаещи се от по-високи дози калций.

Плодове, зеленчуци и ядки – посочихме водещите артикули в тези категории по повод наличието на калций. За логически свършек и за допълнение на разнообразието може да се прибавят и семената от чия . В 100 г от тях се съдържат към 600 мг от въпросния микроелемент – рекордна доза, която заслужава внимание.

Дали като опция на млякото, или като средства за нашарване приема на калций, посочените породукти може да подкрепят набирането на нужните дневни дози от него.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР