Часът на Земята 2018 наближава - 24 март 20:30 ч.

...
Часът на Земята 2018 наближава - 24 март 20:30 ч.
Коментари Харесай

Пловдив отбелязва Часът на Земята

" Часът на Земята 2018 " наближава - 24 март 20:30 ч. В знак на поддръжка към общите старания за запазване на естествени запаси в Пловдив още от петък /23.03.2018 г./ до понеделник ще притъмнеят постройката на общината, Лапидариума в Стария град, Хисар капия, постройката на  пл. " Стефан Стамболов “ против общината, Раффи бар, постройката на Драматичния спектакъл, постройката на отдел " Образование “ на ул. " Цариброд “ № 1, постройката на някогашния хотел " Берлин “ и постройката на Министерството на туризма.

Чрез символичното изключване на светлините се насочва обръщение за здравословно и стабилно бъдеще. Знаковото международно събитие за следващ път ще сплоти милиони хора по света в послания и дейности за запазване на планетата. Нашият споделен дом е изправен пред застрашителна загуба на биоразнообразие и климатични промени.

Инициативата припомня за нуждата от смяна на настройките и повишение на известността на климата и екологичните дейности по целия свят. Мотото на тазгодишното издание е:  " Свържи се с природата “. Грижата за планетата е работа на всеки от нас и не изисква да вършим големи жертви. Дори и дребни стъпки могат да имат огромен резултат и дано на 24 март покажем това. Включи се и ти, изключи светлината на 24 март (събота) в 20,30 чака!

Организаторите приканват още:

И тази година задачата е да подсети по какъв начин можем да сме в естетика с природата и да се погрижим за нашата прелестна планета. Все повече хора живеят в градовете и може би си мислят, че е мъчно да се допрян до дивата природа или пък да създадат нещо за нея. Но ние сме тук, с цел да покажем, че да се свържете с природата не е толкоз комплицирано. Ето пет хрумвания от нас:

1.    Намалете използването на пластмаса

Пластмасовите артикули са комфортни в забързаното ни всекидневие, само че за жалост са ужасяващи за околната среда. Когато пластмасата не се изхвърля вярно, тя постоянно стига до океана, където заплашва морския живот. Нужни са ѝ стотици години, с цел да се разгради. При изгаряне пластмасата постоянно отделя отровни газове, които освен са нездравословни за вас и околната среда, само че и способстват за световното стопляне. Най-лесното решение е да намалите използването на пластмаса! Пазарувайте с чанти и торби за многократна приложимост и избягвайте да употребявате пластмасови чинии и принадлежности за хранене. Вече има и редица благоприятни условия за биоразградими артикули, да вземем за пример пластмасови чашки, които в действителност са направени от царевица. Друго решение е да приготвяте храната си у дома и да я носите в контейнери за многократна употреба- това е по-здравословно както за вас, по този начин и за околната среда.

2.    Посадете растения

Има нещо в действителност терапевтично  в развъждането на растения. Цветята носят прохлада сред високите здания и сивите настилки! Ако живеете в града и се окажете прекомерно заети да се грижите за домакински любим, цветята и растенията са чудесна опция. Ако имате задоволително място, можете даже да си извършите лична градина - умерено леговище, където да се отпуснете след тежък работен ден. Но най-големият плюс на развъждането на растения е, че грижейки се за тях, вие създавате по-силна връзка с невероятната природа, която ни заобикаля.

3.    Излезте на разходка измежду природата

Ако градинарството не е вашето нещо, не се тормозете – излезте на разходка измежду природата и се насладете с цялостна мощ на хубостта ѝ и благодатта, която дава! Използвайте опцията да се откъснете от всекидневието си за известно време и да се свържете с природата към вас. Чуйте вятъра из клоните на дърветата, шепота на листата. Природата е прелестна и е на всички места към нас!  Още този уикенд отделете малко време за нея.

4.    Хранете се стабилно.

През последните години популацията се е нараснало доста, а с това и количеството храна, нужна за съществуването му. Поради свръх потреблението някои типове са мощно застрашени, а с това и хората, чиято издръжка зависи от тях.

Знаете ли, да вземем за пример, че с тези темпове на улов рибата звук може напълно скоро да изчезне? Или че милиони акули биват убити всяка година поради техните перки? Или че дунавските есетри, източник на скъпия черен хайвер, носели дълги години приходи на риболовците по Дунав, са сериозно застрашени? Дори и да не ядете някой от посочените образци, доста от нас пилеем  храна, която е коствала естествени запаси. Затова не забравяйте да консумирате единствено толкоз, в сравнение с се нуждаете.

Опитът да понижим приема на месо също способства доста за положителното положение на нашата планета. Производството на месо генерира повече нездравословни излъчвания в сравнение с други артикули и това способства за въглеродния ни отпечатък. Друго решение е да избирате артикули от локални производители, както и такива с резистентен генезис. От наръчника на WWF - Рибен буквар 2.0, можете да разберете каква морска храна да консумирате без да вредите на океана.

Не забравяйте, че с рационалните си избори с мисъл за природата ще допринесем доста за световните старания за обезпечаване на бъдещето на Земята и нейното биоразнообразие.

5.    Предприемете дейности за запазване на планета през днешния ден!

Независимо дали ще организирате или ще се включите в разчистване на парк или ще насърчите хората към вас да стартират да рециклират отпадъците си, свързването с природата може да се случи даже в личния ви дом! Наистина имаме вяра, че всеки човек има силата да помогне на нашата планета и нейното биоразнообразие.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР