Час след началото на пленарното заседание, на което се разглеждат

...
Час след началото на пленарното заседание, на което се разглеждат
Коментари Харесай

Парламентът спря дебата по оставките в очакване на премиера

Час след началото на пленарното съвещание, на което се преглеждат промените в държавното управление, депутатите излязоха в отмора, до момента в който чакат министър председателят Бойко Борисов да пристигна персонално за разискванията.

Неговото неявяване провокира гнева на опозицията в лицето на Българска социалистическа партия, която настоя министър председателят да се появи, до момента в който се дебатират рокадите в личния му кабинет. В момента на негово място в Народното събрание е вицепремиерът Томислав Дончев.

СМЕНИТЕ

Ще бъдат гласувани оставките на четирима министри - на финансите Владислав Горанов, на стопанската система Емил Караниколов, на вътрешните работи Младен Маринов и на туризма Николина Ангелкова.

Здравният министър Кирил Ананиев поема финансите. Шеф на Министерство на вътрешните работи ще бъде Христо Терзийски, в този момент шеф на Главна дирекция " Национална полиция ". Начело на стопанската система застава Лъчезар Борисов, в този момент зам.-министър в същото ведомство. Здравното министерство поема проф. Костадин Ангелов, шеф на Александровска болница. Вицепремиерът Марияна Николова поема туризма, с което се поставя завършек на спора сред Валери Симеонов (НФСБ) и досегашния министър.

ДИСКУСИЯТА

Дебатът стартира с финансовия министър в оставка Владислав Горанов. Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев разгласи, че огромният скандал към Държавната комисия по хазарта е бил задоволителен, с цел да бъде отхвърлен Горанов от неговото ведомство. И уточни, че Горанов е просрочен съдбовно с ограниченията против рецесията. " Сега държавното управление ще се опита да реализира резултата на вампирясването – компаниите, които към този момент са банкрутирали, занапред да ги съживява ", уточни соцдепутатът.

За промяната в икономическото ведомство социалистите установяваха, че няма  да докара до никакви промени. От опозицията подсетиха за последните скандални покупко-продажби, утвърдени от Караниколов - отпуснатите от Българската банка за развиване (ББР) заеми, навлизането на банката в ПИБ. " Караниколов не е взел решение за тези покупко-продажби без единодушието на премиера.... И Лъчезар Борисов ще продългжи да извършва заповедите му ", констатира соцдепутатът Димитър Данчев.

От ГЕРБ акцентираха на разделянето и разнородността на опозиционните сили. " Около коя идеология - икономическа, философска, ще бъде образувано това служебно правителство, с цел да могат с цялостни шепи да черпят жителите от богатствата, които според вас в този момент се раздават на мрачно? Единственото, което стопира това държавно управление да подаде оставка, е отговорността – отговорността да не попаднем в безпорядък... Не викайте оставка, тъй като не знаете какво ще ви донесе това ", обърна се депутатът Валентин Николов към социалистите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР