Час по-скоро парламентът трябва да започне да работи по важните

...
Час по-скоро парламентът трябва да започне да работи по важните
Коментари Харесай

Петър Славов: НС да започне с важните законопроекти, а не така лежерно да работи

„ Час по-скоро Народното събрание би трябвало да стартира да работи по значимите законопроекти. Трета седмица още не могат да си уредят активността. Не е нужно да се чака образуването на постоянно държавно управление. Когато се изберат комисиите, депутатите би трябвало да стартират разглеждане на законопроекти, които в минали парламенти са минали на първо четене. Да има една базова основа на единодушие, с цел да се придвижи законодателната активност “.

Това сподели пред БНР юрист Петър Славов, член на Висшия адвокатски съвет, някогашен народен представител.

И уточни като значим законопроект, признат на първо гласоподаване в един от предходните парламенти – намаляването на така наречен „ наказателна рента “ за забавени заплащания на жителите.

„ Натрупва се чувство за неправда у обществото, че Народното събрание не помни редовия жител и не се грижи за неговите ползи. А се подчертава върху нереалната за хората правосъдна промяна. Тя е извънредно значима и би трябвало да бъде осъществена по този начин, както е замислена – да бъде като работещ механизъм, а не като смокиново листо, което сред първо и второ четене да бъде неизвестно по какъв начин изменено, че да обрича въпросния надзорен механизъм на неефективност. Затова би трябвало да сме деликатни какво се случва в Народното събрание какво се случва сред четенията на законопроекта “.

В предаването „ Неделя 150 “ Славов акцентира, че  гражданските организации би трябвало да бъдат активни  и да наблюдават всяка стъпка на Народното събрание да си съблюдава обещанията:

„ Има импортирани най-малко три законопроекта за отбрана от домашното принуждение. Има оферти за промени в Закона за придвижване на пътищата. Тези неща не би трябвало да се не помнят от депутатите. Те  могат да привикват изключителни съвещания, а не да работят безгрижно , в случай че желаят хората да са дейни и да гласоподават на идващите избори “.

Като  позитивна линия на Народното събрание той уточни опита за бягство от персонификация на проблемите .

„ Трябва антикорупционната комисия да бъде разграничена. Хубаво е да спре практиката този орган да се избира от Народното събрание.  Не мощните на деня да си избират антикорупционния орган  и по този начин да могат да го трансформират в политическа бухалка против несъгласните с тяхната политика. Да има паритет на представителството в тази комисия, с цел да не е директна проекция на политическото болшинство в Народното събрание.  Комисията би трябвало да бъде конституирана, да има законно определено управление „.

Според него  е скандално да не се чува нищо за поправките на поправките на Изборния кодекс .

„ Това би трябвало да бъде сложено на дневен ред от партиите на смяната. След като виждаме трансформацията в държанието на ГЕРБ по отношение на законопроекта за отговорността на основния прокурор, да се надяваме, че и тук има преосмисляне “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР