Чаровната Александра Жекова е най-известната българска сноубордистка. 67 пъти e

...
Чаровната Александра Жекова е най-известната българска сноубордистка. 67 пъти e
Коментари Харесай

Александра Жекова: Животът не е само спорт

Чаровната Александра Жекова е най-известната българска сноубордистка. 67 пъти e измежду първите 10 за Световната купа по сноуборд. Има 17 подиума и 4 победи за Семеен кодекс. Три пъти е на крачка от Кристалния глобус, два - от Световен орден (завършва четвърта в Крайчерг и Сиера Невада, и два - от Олимпийски (пета е в Сочи и шеста - в Пионг Чанг). Носи трикольора ни при откриването на Олимпийските игри във Ванкувър 2010, като е посочена за най-голямата вяра на страната ни за орден. Но по време на квалификацията получава доста сериозна контузия, с което завършва присъединяване й в влиятелното съревнование. Има разнообразни занимания, които се трансформират през годините, само че в последно време залага на кайтсърф, йога, колоездене, езда и фитнес.

" Решението да се откажа от спортната кариера беше неотложно "

" Вярвам, че мога да бъда всичко, каквото пожелая, стига просто да съумея да намеря пътя "

" Нараняват ме нечистите връзки сред хората, неприятните планове, неприятните думи и отрицателната сила "

- Когато на 18 април 2019 година обявихте, че се отказвате от спортната си кариера, натъжихте много хора. Какво ви костваше това решение, Александра?

- Не го бях възнамерявала да се случи тъкмо по този начин. Вече съвсем една година по-късно съзнавам, че е било може би време да поема по нов път и да насоча силата си в друга посока. Сега по-скоро бих желала да намеря своето място. Да оказа помощ на идващите, които идват след мен, като се старая да привързвам активността си сега и с идните генерации. Стремя се с дейностите си да поддържам българската спортна сцена по този начин, че спортистите да се развиват в по-добри условия. Винаги оставам отворена за препоръки, в случай че някой има потребност от тях.

- Смятате ли, че приключихте със надпреварите в най-точния миг?

- Със сигурност за толкоз съществено решение няма най-точен миг, само че просто такива бяха събитията. В спорта е належащо да си предан на 100%, би трябвало да си стомана и да знаеш, че тялото ти може да поеме 100% натоварване. В моя случай към този момент нямах тези проценти. Със сигурност можех да остана в спорта и да продължа да реализирам резултати, може би отново щях да попадам в топ 10 на Световния тур, само че мисля, че за мен като спортист да бъда отвън топ 3, топ 6, топ 8 не е удовлетворяващо и резонно.

- Колко време ви бе належащо, с цел да извършите прехода от безапелационния отвод от дейни спортни надпревари и да се отдадете на нещо друго от това, което сте правили през целия си умишлен живот?

- Съсредоточих се върху новия си кариерен път, тъй като през тази една година трябваше бързо да се приспособявам към новото и да продължа в нова специалност, в тотално друго амплоа. Беше и още е предизвикателство, което коства значително старания, труд, сила и отдаване от годините преди този момент. Мога да споделя, че се усещам по-добре, тъй като се научих да върша нови неща. В момента се занимавам с цифров маркетинг, с реклама - все неща, които постоянно са били част от специалността ми по един или различен метод. Продължавам да изучавам, като се стремя да бъда все по-добра в това, което върша. Извън работата ми поддържам разнообразни спортни събития и публично значими дела, тъй че съм към момента обвързвана със спорта и здравето. Решението да се откажа от дейна спортна кариера беше без право на избор и неотложно.

- Имали ли сте толкоз тежка контузия, която продължава да ви преследва, даже откакто се отказахте от професионалния спорт, и си спомняте със сълзи в очите за нея?

- Не бих споделила, че контузията може да е единствено физическа. По-скоро мисля, че нещата, които могат да ме травмират и ме нараняват в живота, са нечистите връзки сред хората, неприятните планове, неприятните думи, отрицателната сила, която за жал се случва да срещам. Всички остарели контузии изискват грижа и понякога припомнят за наличието си.

- Как стигнахте до цифровия маркетинг?

- Не е някаква съкровена фантазия, просто имах опита, познанията, опциите. Преплетох тези неща в нещо ново, нишово и друго.

- Смятате ли, че в България можете да се реализирате в тази сфера по този начин, както успяхте в спорта?

- Разбира се, за какво не? Против това съм хората да живеят в ограничаващи рамки и да мислят, че са еди-какво си и нищо повече. Не, ние всички сме пъстри, богати като персони и можем повече. Можем да бъдем всичко, което пожелаем, стига просто да го желаяме. Винаги съм казвала, че има една такава доста тънка линия - на сърцето. Ако правиш това, което сърцето ти желае, ще го вършиш добре и ще бъдеш сполучлив в него. Вярвам, че мога да бъда всичко, каквото пожелая, стига просто да съумея да намеря пътя.

- Как се представяте на хората, които не ви познават и не са чували за спортните ви достижения?

- По-трудно. Отворих нова страница в живота си и се старая хората да ме възприемат по-скоро с качествата, опита и знанията, които нося. Отскоро съм в тази нова за мен сфера, само че това не пречи да изучавам непрекъснато и да се развъртвам добре. В работата си не съм еди-кой си международен състезател. Аз съм Александра, която се старае да си свършва уговорките добре, тъкмо, в точния момент и се пробва да мисли перспективно, в името на общия триумф. Не се представям на непознати като международен финалист и първенец, само че несъмнено е предизвикателство, тъй като някои са привикнали да ме виждат и ме познават единствено в амплоато ми на състезател.

- А личното си дете бихте ли насочили към сноуборда или към някой различен спорт може би?

- Разбира се. Вярвам, че спортът е доста значим за всяка нация. Но България би трябвало да обръща повече внимание и на културата, и на изкуството, и на науката, освен на спорта. Той възпитава дисциплинираност, само че професионалният те вкарва в лимитирана среда, която много те откъсва от действителността... Животът не е единствено спорт. Движението дава основата и ни оказва помощ да изградим скъпи качества, с които бихме могли да бъдем сполучливи във всичко, само че образованието не би трябвало да остава на назад във времето.

- Пробихте в спорт, за който преди вашите достижения май доста не се знаеше в България, още повече, че в сноуборда по целия свят преобладават мъжете... А в този момент ви срещам извънредно елегантна, облечена в моден бял костюм. От височината на вашите страхотни червени обувки на ток какво бихте посъветвали девойките, които също желаят да съумеят в сфера, където доминира мощният пол?

- На девойките, които следват моите стъпки и биха желали да бъдат и по-добри, им поисквам сърдечно да бъдат дисциплинирани, работливи, отдадени и поредни в преследването на задачите си. Със сигурност да се водят надпревари наедно с мъжете не е елементарно, само че не е невероятно, щом поривът на сърцето е подобен. Пътят е дълъг, тъй че подгответе се добре и бъдете наясно през какво ще би трябвало да преминете (усмихва се)...

- За какво най-вече сте признателна на спорта, само че в персонален проект?

- Животът ми е бил много цветен с помощта на спорта. Може би най-хубавото, което ми е дал, е опцията да нося на хората наслада и горделивост. А също незабравими мемоари и несравними страсти. Впоследствие ми е дал опциите да поддържам смислени дела, да бъда покровител, да стоя зад по-големи от мен планове и събития, да върша положително. Тези неща ме вършат щастлива и пълноценна.

- Каква през днешния ден е ролята в живота ви на йога, моторите, уиндсърфа, планинското колоездене, бадминтона, скуоша, голфа, ездата, дайвинга, фитнеса?...

- Със сигурност йога ми оказа помощ да бъда по-осъзната, а медитациите способстваха да подобря своята централизация в спорта при огромни душевен натоварвания.(От много ранна възраст бях изправена пред огромни отговорности и упования.) Останалите спортове постоянно са ми помагали да развъртвам спомагателни качества, с цел да подкрепям тялото си функционално.

- Когато в този момент се качвате на дъската, успявате ли да забравите, че сте състезател, и да се насладите на преживяването по този начин, както го вършат елементарните хора?

- Винаги се любувам на преживяването. Но е прелестно, когато над теб не тегнат упования за достижения, за триумфи и в действителност може напълно да се отдадеш на природата, на хубостта на спорта и на всичко към теб. Сега карам по-леко, само че, също както преди, с цялостно сърце.

- Как приемате изключителната обстановка, оповестена освен в България, само че и в много страни по света, поради заплахата от ковид?
Осъзнавам заплахата и следствията на общественото и икономическо влияние. Тази рецесия ще промени доста от навиците и целите на човечеството. Старая се да се осведомявам от достоверни източници по отношение на настоящата обстановка в България и по света, съблюдавам отговорно нужната хигиена и предписанията за обществена изолираност и се старая да пребивавам здравословно, доколкото това е допустимо. Старая се да не изгубвам фокус и позитивизъм и имам вяра, че и това ще мине. Като общество ще би трябвало да се приспособяваме.

www.alexandrajekova.com
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР