Чарлз Робърт Редфорд-мл. е роден на 18 август 1936 г.

...
Чарлз Робърт Редфорд-мл. е роден на 18 август 1936 г.
Коментари Харесай

Честит рожден ден на Робърт Редфорд! Актьорът става на 82 години!

Чарлз Робърт Редфорд-мл. е роден на 18 август 1936 година в Санта Моника, Калифорния, Съединени американски щати.

Баща му е счетоводител в Standard Oil, майка му умира през 1955 г.- годината, която се той приключва учебно заведение. Като младеж основава проблеми, дори губи бейзболната си стипендия за университета в Колорадо, поради разгулен осъществявания.

Посещава за малко арт-училището Прат, по-късно се подвизава като художник в Европа, най-после идва в Ню Йорк и се записва в Академията за трагични изкуства.

>>> Вижте нашата специфична изложба, отдадена на рождения ден на артиста >>>

 Робърт Редфорд

През 1958 г.се дами да Лола ван Вагенен, която му ражда четири деца. Най-големият - Скот, умира малко след раждането си от SIDS, щерка му Шона е художник, синът му Джеймс е сценарист, а Ейми е актриса.

Редфорд прави своето прохождане в малкия екран в епизод на сериала „ Maverick” през 1960 година, две години по-късно се снима за първи път в киното във кино лентата „ War Hunt” (1962). Филмът е дебют и за още един мъж, кой ще се трансформира в един от най-известните режисьори на своето време - Сидни Полак.

През 1965 година Редфорд взе участие в „ Inside Daisy Clover” с Натали Ууд и Кристофър Плъмър. На идната година се снима при Артър Пен в „ Преследването” с Марлон Брандо и Джейн Фонда. През 1966-та за първи път се снима при Сидни Полак в „ This Property Is Condemned” с Чарлз Бронсън и Натали Ууд. Лентата е по пиеса на Тенеси Уилямс, сценарист е Франсис Форд Копола.

 Робърт Редфорд

Следващата продукция, в която се снима русият чаровник е „ Боси в парка” по текст на Нийл Саймън. Започва най-силното десетилетие в кариерата на Редфорд. През 1969-та идва и първият огромен триумф с „ Буч Касиди и Сънданс Кид”, в който си партнират с Пол Нюман. През 1972 година се снима в „ Джеремая Джонсън”, а на идната взе участие в „ Такива каквито бяхме” (1973) с Барбра Стрейзанд и „ Ужилването” (1973) с Пол Нюман – за тази роля получава и първата си номинация за „ Оскар”.

През 1974 година играе с Миа Фароу в една от най-известните екранизации на Франсис Скот Фицджералд – „ Великият Гетсби”. Четвъртият филм на тандема Полак - Редфорд се споделя „ Трите дни на кондора” (1975), където играят още Фей Дънауей, Клиф Робъртсън, Макс декор Сюдов и други Идва 1976 година и „ Цялото президентско войнство”, в който с Дъстин Хофман се заравят в аферата „ Уотъргейт” под режисьорския взор на Алън Пакула. През 1977-ма Редфорд се снима във военния „ The Bridge Too Far” дружно с Шон Конъри, Майкъл Кейн, Джеймс Каан и други

 Робърт Редфорд

Пореден филм под режисурата на Сидни „ The Electric Horseman” (1979) още веднъж с Джейн Фонда. През 1980 година дебютира като режисьор с „ Обикновени хора” и получава „ Оскар” за постановка. Четири години по-късно Редфорд става част от плана на Бари Левинсън „ The Natural” с Глен Клоуз, Ким Бейсингър и Барбара Хърши. През 1985-та дружно с Мерил Стрийп се снима в една от най-хубавите любовни истории снимани в миналото -„ Отвъд Африка” по романа на Карен Бликсен.

Последната обща работа сред Сидни и Робърт е „ Хавана” (1990). През 1992 година се снима в „ Sneakers” и режисира „ Там тече река” с още прохождащия в Холивуд Брад Пит. Със идващите три заглавия Редфорд съумява дефинитивно да превземе дамските сърца. Това са „ Неприлично предложение” (1992), „ Поверително и лично” (1996) и „ Повелителят на конете” (1998), в които той обича надлежно Деми Мур, Мишел Пфайфър и Кристин Скот Томас.

 Робърт Редфорд

Междувременно до момента в който рови в женската душа, снима и най-хубавия си филм „ Телевизионно състезание” (1994). Лентата получава номинации от Американската академия за постановка и най-хубав филм. Шест години по-късно Робърт Редфорд още веднъж сяда на режисьорския стол с цел да снима „ Легенда за Багър Ванс” с красивата Чарлийз Терън. Следват няколко трилъра „ Последният замък” (2001), „ Шпионски игри” (2001) и „ Катарзис” (2004). През 2005-та Редфорд се снима в трагичния „ Неизживян живот” на Ласе Халстрьом, дружно с Морган Фрийман и Дженифър Лопес.

През 2007-ма застава пред и зад камерата на „ Офицери и пешки”, в който му оказват помощ Мерил Стрийп, Том Круз, Майкъл Пеня, Питър Бърг и други

 Робърт Редфорд

>>> Вижте нашата специфична изложба, отдадена на рождения ден на артиста >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР