Чарлз Робърт Дарвин е английски учен и естествоизпитател, живял през

...
Чарлз Робърт Дарвин е английски учен и естествоизпитател, живял през
Коментари Харесай

Роден е Чарлз Дарвин, английски биолог

Чарлз Робърт Дарвин е британски академик и естествоизпитател, живял през XIX век. Той пръв дава концепцията за еволюцията на всички типове в течение на времето от общ предшественик чрез развой, който назовава натурален тим. Фактът, че еволюцията съществува, е признат от научната общественост и лаиците още до момента в който Дарвин е жив, само че теорията му за естествения тим стартира да се приема за главно пояснение на еволюционния развой през 30-те години на XX век. Днес теорията на Дарвин е в основата на актуалната еволюционна доктрина. В своя актуален тип тя съставлява основата на биологията, като дава единно разумно пояснение на биоразнообразието.
Дарвин развива интереса си към естествената история по време на следването си по медицина в университета в Единбург и по теология в Кеймбридж. По време на петгодишното корабоплаване с кораба „ Бийгъл “ Дарвин се утвърждава като експерт по геология. Наблюденията, които прави и теориите, които изрича, поддържат концепциите на Чарлз Лайъл за униформизма. Публикацията на пътеписа прави Дарвин необятно прочут. Озадачен от географското разпространяване на дивите животни и фосилите, които събира по време на пътешествието, Дарвин стартира да изследва трансмутацията на типовете, което дава начало на неговата доктрина за естествения тим през 1838 година Въпреки че разисква концепциите си с естествоизпитатели, Дарвин се нуждае от време за задълбочено проучване, като геоложките му изследвания остават в центъра на активността му. През 1858 година, до момента в който дописва теорията си, Алфред Уолъс му праща образец от свое есе, в което разказва същата концепция. Вследствие на това същата година Дарвин и Уолъс разгласяват и двете теории в взаимна публикация.
В книгата си „ Произход на типовете “ (1859 г.) Дарвин дава доказателства за това, че еволюцията от общ предшественик е главното научно пояснение на разнообразието на живота в природата. Той изследва еволюцията на индивида и половия тим в „ Произходът на индивида и половия тим “, по-късно разгласява „ Изразяване на страстите при индивида и животните “. В книги разгласява проучванията си за растенията, а в последната изследва земните червеи и въздействието им върху почвата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР