Чарлз Менсън, който почина на 19 ноември тази година, е

...
Чарлз Менсън, който почина на 19 ноември тази година, е
Коментари Харесай

5 зловредни мита за Чарлз Менсън

Чарлз Менсън, който умря на 19 ноември тази година, е един от най-известните нарушители в света. В края на 60-те години на 20-ти век той е водач на култа „ Семейството на Менсън “, в който вербува самотни и наивни младежи. Взима ги под крилото си като членове на неговото „ семейство “ и ги трансформира доста от тях в убийци. Неговите почитатели (повечето от които жени) правят серия от жестоки убийства в региона на Лос Анджелис през 1969 година През 1971 година Менсън е упрекнат за подбудителството на убийствата на 9 души, измежду които е и брачната половинка на известния режисьор Роман Полански. Менсън е вярвал, че по този начин може да провокира расова война, мислейки си, че обществото ще упрекна цветнокожите за ритуалните убийства. 

След неговата присъда обликът му се комерсиализира. Много музиканти вършат кавъри на негови песни. Песни на Менсън, тъкмо такива, каквито са, са записвани от Guns N’ Roses, Мерилин Менсън, GG Алън и от други. Името на известната рок тайфа Мерилин Менсън е формирано от неговото фамилно име и първото на актрисата Мерилин Монро. Образът му излиза на кориците на известни списания, а заглавията му някак даже го героизират. 

Тази комерсиализация на неговия облик води до възникването на легенди за личността на Менсън, някои от които потвърдено не са правилни. Но те се възродиха и се представяха като истина в доста медии директно след неговата гибел.

Мит 1: Чарлз Менсън не е бил вманиачен

Един от митовете е, че Чарлз Менсън не е бил вманиачен човек, а даже в противен случай – бил е „ изцяло с всичкия си “. Авторът на най-продаваната биография на Менсън твърди, че „ той е бил ужасяващ човек и най-страшното нещо за него е, че той в никакъв случай не е бил вманиачен “. Той споделя още, че „ Чарлз Менсън постоянно е знаел какво прави ”. Вероятно този мит оказва помощ за комерсиализирането на облика. Но истината е друга. Менсън е бил диагностициран с шизофрения и параноидно разстройство . Поради антисоциалното му държание и несигурно му умствено положение му е отказано чуване в съда за 12-и път през 2012 година Тогава той е на 77 години и е ясно, че шансът му да бъде освободен от пандиза, до момента в който към момента жив, е най-малък.

По рекомендация на психиатър, още при първото му вкарване зад решетките при започване на 50-те години, той е изместен в специфичен затвор, като там е бил приет за „ рисков “, „ нападателен “ и „ противообществен “. Тогава той е наказан за обири и въоръжени кражби.

Мит 2: Чарлз Менсън е имал естествен живот преди да сътвори „ фамилията “

Образът на Менсън се героизира до такава степен, че тъмното му минало е малко известно. Истината е, че през целия си живот се е занимавал с грабежи, кражби и сводничество. Крадял е коли, обирал е магазини за хранителни артикули и даже казино още на 13-годишна възраст.

При едно от бягствата си от учебно заведение за проблематични младежи в Индиана Менсън краде кола и обира десетки бензиностанции по пътя си към Калифорния.

Влиза за първи път в пандиза още преди да е навършил 18-годишна възраст. Втората си присъда получава през 1959 година, когато се пробва да осребри откраднат чек. По същото време той е сводник на 16-годишно момиче. В тези институции и затвори той е унизен и се научава да тормози.

Мит 3: Чарлз Менсън е бил с доста високо IQ

Сред постоянно популяризираните легенди е този, че Чарлз Менсън е бил с изключително висок коефициент на просветеност. Според IQ тест, извършен му в пандиза на 16-годишна възраст, неговият коефициент на интелигентност е 109, т.е. малко над междинния. Пет години по-късно, когато е на 21 години, IQ-то му е към този момент 121. Вторият резултат се счита за „ обикновено висок “. Тоест, въпреки и коефициентът на просветеност на Менсън да е над междинния, никога той не може да бъде избран като високо образован.

Мит 4: Доживотната му присъда е несправедлива

Сред известните легенди за Менсън е, че е наказан незаслужено, защото не е взел участие директно в нито едно от 9-те осъществени от „ фамилията “ му убийства. Но въпреки и в действителност да не е потвърдено директното му присъединяване в тежките закононарушения, таман Менсън е техният действителен уредник и подстрекател.

След излежаването на втората си присъда Менсън се усеща отритнат от обществото и желае да се почувства победител. Опитва се да стори това, асоциирайки се с „ превъзходството на бялата раса “. Менсън има вяра, че би трябвало да провокира расова война, която би трябвало да стартира през лятото на 1969 година

През 60-те години Менсън образува култа, виновен за 9-те убийства в Лос Анджелис. Вербува към „ фамилията “ си самотни и податливи на операциите му младежи, най-вече девойки.

Култът на Менсън не е обвързван единствено с 9-те убийства, които инспирира с концепцията, че посредством тях ще може да провокира възникването на расова война. Членове на „ Семейството на Менсън “ са виновни за най-различни закононарушения, физически набези, грабежи и даже за опит за ликвидиране на американския президент Джералд Форд в Сакраменто, Калифорния, през 1975 година

Мит 5: Чарлз Менсън е имал мъчно детство

Самият Менсън постоянно спекулира, потвърждавайки, че е имал мъчно детство. Но той постоянно е хващан в неистина, преувеличавайки някои обстоятелства. Твърди, че майка му е била продажница, само че хора, които са я познавали, отхвърлят това. Негова сестра споделя, че откогато помни Менсън, той постоянно е спекулирал и лъжел всички. Често си е съчинявал истории, с които е манипулирал близките.
„ Менсън е доста добър в манипулирането на медиите и обществото “, твърди създателят на неговата биография. Но в това време той е доста издирван от медиите, като 10 години след влизането му в пандиза с доживотна присъда той към този момент е дал 4 изявленията.

***
След гибелта му на 19 ноември 2017 година митовете за Менсън още веднъж провокираха необятно медийно отразяване по целия свят. Дали обаче възраждането на тези легенди не е зловредно, още повече поради обстоятелството, че така и така неведнъж е бил героизиран?
``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР