Чарлз Франсис Рихтер е американски сеизмолог и физик. През 1935

...
Чарлз Франсис Рихтер е американски сеизмолог и физик. През 1935
Коментари Харесай

Роден е Чарлз Франсис Рихтер, американски сеизмолог

Чарлз Франсис Рихтер е американски сеизмолог и физик. През 1935 година дружно с Бено Гутенберг от Калифорнийския университет основават магнитудната канара. През 1942 година, още веднъж в съдействие с Гутенберг, потвърждава количествената връзка сред магнитуд, сила и активност на земетресенията. Районира земетръсните огнища по Земята.
Рихтер е най-известен като основател на Магнитудната канара на Рихтер, развита до моментната магнитудна канара през 1979 година Вдъхновен от обявата за плитките и дълбоките трусове на Кийо Уадати от 1928 година, Рихтер първи употребява скалата през 1935 година, след развиването и със съдействието на Бено Гутенберг. Двамата работели дружно в Калифорнийския институт за технологии в Калифорния, Съединени американски щати.
Рихтер е роден в щата Охайо, само че се мести в Лос Анджелис като дете. Учи в Станфордския университет и се дипломира през 1920 година През 1928 година стартира работа по своя докторат по теоретична физика в Калифорнийския софтуерен институт (Caltech), само че преди да го свърши, му е препоръчана позиция в Карнеги институт, Вашингтон.
Очарован е от сеизмологията (изследване на трусове и талази, които се създават в Земята). Работи в най-новата Сеизмологична лаборатория в Пасадена под управлението на Бено Гутенберг. През 1932 година Рихтер и Гутенберг създават общоприета канара за премерване на относителните размери на земетресението, наречена Скала на Рихтер. През 1937 година се връща към Caltech, където прекарва останалата част от кариерата си, след това става професор по сеизмология през 1952 година
Знаел е 7 езика, в това число съветски.
Има наследник на име Джо Магнус – мъчно дете, изпратено в дом за грижи на 13-годишна възраст.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР