Чао, чао, пиленце. Това написа в Twitter Вера Йоурова, заместник-председател

...
Чао, чао, пиленце. Това написа в Twitter Вера Йоурова, заместник-председател
Коментари Харесай

Чао, чао, пиленце: Ще напусне ли Twitter Европейския съюз

" Чао, довиждане, пиленце. "

Това написа в Twitter Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия по въпросите за полезностите и прозрачността във връзка последното решение на платформата да се откаже от Кодекса на Европейски Съюз за битка с дезинформацията.

  " Twitter избра сложния метод да се съобрази с нашите цифрови закони ", добави тя.

Йоурова дефинира решението като " безконтролно " в миг, когато съветската дезинформация е извънредно рискова.

" Дезинформацията на Русия е рискова и е безконтролно да напуснете Кодекса за битка с дезинформацията на Европейски Съюз ".

Bye, bye birdie.#Twitter has chosen a hard way to comply with our digital laws.

Russia’s disinformation is dangerous and it is irresponsible to leave EU’s anti-disinformation Code. (1/2)
— Věra Jourová (@VeraJourova) May 27, 2023
Десетки софтуерни компании непринудено се причислиха към актуализирания през предходната година Кодекс на Европейски Съюз за битка с дезинформацията, в това число Meta (заедно с Instagram и Facebook), TikTok, Гугъл, Microsoft и Twitch, напомня Euronews.

Въпреки обстоятелството, че отдръпването на Twitter може да наподобява като сериозен крах в битката против дезинформацията и подправените вести в Европейски Съюз, Йоурова съобщи, че " кодексът остава мощен, дефинира високи стандарти и е в основата на нашите старания за справяне с дезинформацията ".

Йоурова добави, че ще се срещне с подписалите кодекса през юни, " с цел да можем да ускорим дейностите си, изключително преди изборите ".

Решението на Twitter да се отдръпна от доброволния Кодекс на Европейски Съюз за битка с разпространяването на дезинформация и подправени вести в блока беше оповестено от Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар на Европейски Съюз.

Twitter към момента не е коментирал решението, нито го е удостоверил, отбелязва Euronews.

Twitter leaves EU voluntary Code of Practice against disinformation.

But obligations remain. You can run but you can’t hide.

Beyond voluntary commitments, fighting disinformation will be legal obligation under #DSA as of August 25.

Our teams will be ready for enforcement.
— Thierry Breton (@ThierryBreton) May 26, 2023
Дори и без Кодекса за битка с дезинформацията Бретон съобщи, че ще държи Twitter виновен за спазването на разпоредбите за наличие в Европейски Съюз.

" Задълженията остават ", безапелационен е той, като посочи, че платформата на обществената медия въпреки всичко ще би трябвало да съблюдава законите на Европейски Съюз. " Можете да избягате, само че не можете да се скриете ", добави той.

Борбата с дезинформацията ще се трансформира в правно обвързване за страните в Европейски Съюз от 25 август 2023 година, когато платформите с над 45 милиона дейни консуматори месечно - в това число Twitter, ще би трябвало да съблюдават Закона за цифровите услуги (Digital services act, DSA) - набор от правила, ориентирани към отбрана на европейците онлайн.

Законът ще принуди огромните онлайн платформи и търсачки да бъдат по-внимателни при модерирането на наличието и да понижат дезинформацията.

За Twitter това значи да разреши на потребителите да алармират за нелегално наличие и да работи бързо за справяне с разпространяването на дезинформация.

Откакто Илон Мъск пое компанията предходната година, мнозина го упрекнаха, че ускорява дезинформацията в платформата.

Той даде обещание да я трансформира във фар на свободата на словото, след което последва възобновяване на спрени или неразрешени преди този момент сметки, като да вземем за пример тези на Доналд Тръмп.

Много от сметките, които Мъск възвърне, бяха спрени или неразрешени за разпространяване на дезинформация, тайни теории или език на омразата.

В изявление за BBC през април Мъск съобщи, че откогато е притежател на Twitter, там има по-малко дезинформация. Мнозина специалисти обаче не са съгласни с това, добавя Euronews.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР