Чалгата е социокултурен феномен от последните вече близо две десетилетия.

...
Чалгата е социокултурен феномен от последните вече близо две десетилетия.
Коментари Харесай

Български фолклор ли е чалгата?

Чалгата е социокултурен феномен от последните към този момент близо две десетилетия. Много хора си задават въпроса - българска ли е чалгата  и  би трябвало ли да търсим връзка сред българската национална музика и поп фолка?
Няма единение по отношение на произхода и смисъла на чалгата.  Най-големите и съперници считат, че чалгата няма друга естетическа субстанция с изключение на вулгарността.

Чалгата се отделя като музикален жанр у нас в последните няколко години на социализма, като бурно се развива през 90-те години, та чак до наши дни.
Привържениците й я дефинират като модерна известна фолклорна музика на етно основа с балкански ритми. Но дали е правилно това? Възможно ли е Теди Александрова да се окаже притежател на обичайна национална музика, въпреки и в актуален тип?

В сърцето на Ню Йорк: Ентусиасти кършат тела под звуците на БГ чалга (ВИДЕО)

Думата чалга идва от турски език и значи свирня, музика. Ориенталските ритми, каквито се употребяват и в този момент в поп фолка, идват дружно с появяването на ромите през 15 век, пристигнали от Изток по времето на Османската империя.
И носят със себе си така наречен " циганска музика ". Относително разбиране, тъй като в съвремието унгарската циганска музика е вид на унгарската национална музика - вербункош. На испанските роми е вид на испанската национална музика - фламенко. На съветските роми е вид на съветската национална музика - романс.

Азис в ранглиста на " Ню Йорк таймс " за бъдещето на музиката (ВИДЕО)

В България главният темп в циганската музика е кючекът. А той не е с български генезис. Смята се, че той е персийски национален танц с неравноделен такт - девет/осми. През 17 век танцът е доста известен в двореца на султана в Истанбул. Изпълнявал се е главно от момчета. Затова и османската дума " кючек " произлиза от персийската " дребен, малък ".

За разлика от наши дни, когато кючекът главно се извършва от дами, постоянно със силиконови прелести.

А българската национална музика също има свои заемки от прилежащите страни, в това число Турция. Причината е общото общуване дълго време в Османската империя. Затова има идентична мелодия, публикувана с разнообразни текстове във всяка от страните в Балканския полуостров. Но те нормално не са ориенталски ритми.

Столична гимназия стана снимачна площадка на чалга клип

Такъв е казусът с химна на Странжа " Ясен месец ", за който се споделя в документалния филм " Чия e тази ария? " на Адела Пеева. Песента се оказва с разновидности в Турция, Гърция, Сърбия, Албания, Босна... И на всички места хората я одобряват за своя обичайната фолклорна музика.
  По тематиката Веднъж те бракосъчетавам, няма не искаш! Какво ще кажат съседите?
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР