Чакай, не сме ли в настоящето?“ – повдигате вежда скептично.

...
Чакай, не сме ли в настоящето?“ – повдигате вежда скептично.
Коментари Харесай

Лесни техники за връщане в настоящето

„ Чакай, не сме ли в сегашното? “ – повдигате вежда скептично. Хайде да забележим: кое е последното, за което мислехте, преди да прочетете това изречение? А предпоследното? На бас, че е обвързвано с нещо, което се е случило или следва да се случи. Повярвай, драги ми смехурко, мозъкът ти обожава да бяга от сегашното.

А не е ли актуалният миг само действителният? Моментът, в който диша и цъфти животът, и който в никакъв случай, до края на света, няма да се повтори.

Затова пламтя от предпочитание да ви споделя два-три най-обикновени трика, които оказват помощ да се връщаме по-често в скъпото „ тук и в този момент “. Те са взети назаем от Алис Бойл, психолог по специалност, която ги споделя на страниците на Psychology Today. Това са техники на медитация, в които потокът на мислите замлъква и оставя сетивата да потопят съзнанието ни в действителността на сегашния миг.

За всички, на които не им се нрави да седят със скръстени крайници и да припяват мантри, имам приятна вест: това не е единственият метод за медитация. Ето няколко, които могат да се включат и в най-натоварения ден.

1. Едно поемане и едно издишване

Най-популярният способ при формалната медитация е да съсредоточиш вниманието си върху дишането за избран интервал от време. Вместо това, може да опитате да се концентрирате върху едно поемане и издишване. Обърнете внимание по какъв начин струята въздух минава през тялото ви. Обърнете внимание на чувствата в ноздрите, раменете, гръдния панер, корема и така нататък

2. Две хапки в цялостно схващане

„ Съзнателното “ хранене не е елементарно упражнение, само че можете да не го вършиме от самото начало, а единствено с първите две хапки на всяко ястие или закуска. При първите две хапки от всичко, което ядете, обърнете внимание на сетивните чувства – текстурата, усета, аромата и типа на храната, звуците, когато отхапвате от нея. Опитайте се да не преценявате дали едно чувство е прелестно или неприятно. Целта е да обърнете внимание на сетивния си опит, без да го оценявате.

3. Сканиране на тялото

Сканирайте тялото си от глава до пети за чувства на дискомфорт или напрежение. Опитате да омекотите чувствата за дискомфорт. След това сканирайте тялото си за чувства за комфорт и лекост.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР