Чакат се нови 18 проби за морбили да бъдат изследвани

...
Чакат се нови 18 проби за морбили да бъдат изследвани
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Чакат се нови 18 проби за морбили да бъдат изследвани

Чакат се нови 18 проби за морбили да бъдат изследвани в националната референтна лаборатория. Това сподели пред публицисти шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Пробите би трябвало да дойдат от Регионална здравна ревизия - Благоевград, съобщи Българска телеграфна агенция.

Засега публично лабораторно доказани са 15 случая на морбили, само че по епидемиологични данни са над 20, уточни проф. Кантарджиев. Във всички области в страната би трябвало да се ваксинират против морбили всички деца, пропуснали имунизацията, подсети още веднъж той. По думите му доста добре се постанова да се изясни на родителите, че неимунизирани деца под 1-годишна възраст би трябвало да заобикалят контакт с други деца и да не се водят в страни, в които има данни за заболяването. Проф. Кантарджиев поучава връщащите се от чужбина най-малко една седмица да не поддържат връзка с деца под 1-годишна възраст.

Дали превозването на болните от морбили децата в София основава епидемиологичен риск проф. Кантарджиев не пожела да разяснява. Нашата работа беше да открием началото на епидемиологичния гърмеж, да потвърдим болестта и я свършихме, сподели още той.

Няма характерно лекуване против вируса, сподели още проф. Кантарджиев и изясни, че лекуването е симптоматично, лекуват се затрудненията, не се позволяват бактериални затруднения на инфекцията и се одобряват антиоксиданти, витамин А. Няма случай на имунизирани, само че болни от морбили в България, беше безапелационен проф. Кантарджиев.

Миналата година имаше 5 500 сучая в Сърбия, 2 500 в Гърция, 1500 в Румъния, само че по-миналата година в Румъния бяха 11 000 с няколко десетки смъртни случая на деца. В Македония имаше епидемиологична конюнктура за цялата страна, само че ограничения се взимат преди епидемията, добави експертът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР