Чакащите за прием в ясли на територията на Столична община

...
Чакащите за прием в ясли на територията на Столична община
Коментари Харесай

Отварят се около 700 нови места в яслите в София


Чакащите за банкет в ясли на територията на Столична община са към 5 500. По предложение на зам.-кметът на София доцент доктор Тодор Чобанов, Столичният общински съвет одобри отчет по отношение на увеличение броя на децата в яслените групи в общинските детски градини на територията на Столична община. Така местата в една яслена група ще станат 23.

"Ако сте измежду чакащите това е добра вест. Реално ние през 2018 година извадихме 2000 деца от системата на яслите. Още тогава и ние и други възразиха, при изискване, че нормативите са направени за по-големи групи ", изясни доцент Чобанов.

"При ниска средно-месечна посещаемост, която е реалност в доста яслени групи да има възможост за приемане на 3 деца в допълнение, което в София ще значи към 700 деца в допълнение признати. Това не значи, че във всяка една яслена група ще бъдат разкрити места, само че при множеството детски градини личният състав е разчетен за оптимално натоварване, квадратурата е разчетена за огромни групи и няма да е проблем да вървим към приемане на до 3 деца в допълнение ", посочи столичният зам.-кмет.

По думите му междинната посещаемост се записва всекидневно и са малко тези, в които няма внезапен спад на посещаемостта в огромна част от годината. За всяка градина ще се направи обособен разбор.

"Относно отчета за промени в разпоредбите ще има съкращаване на бройките на деца със специфични просветителни потребности (СОП) от 3 на 2 и на тези с хронични болести от 5 на 3, само че там сме към момента на фаза публично разискване. За в този момент се приема добре от родителските организации и обществено-значимите сътрудници. Хората са виновни и дават скъпи оферти ", изясни Чобанов.

Той посочи, че въпросът за уседналостта е на дневен ред. "Въпросът е по какъв начин ще го адресираме. Има вид с по-голяма тежест на непрекъснатия адрес, по отношение на сегашния. Ще огледаме всички разновидности и ще изберем работещия ".

Доц. Чобанов разясни още, че единствения въпрос, за който няма единодушие е този къде да попаднат точките за братя и сестри – дали в обществената група критерии или в така наречен главен лист. "Голямата цел е да одобряваме второто дете при първото и на родителите да не им се постанова заран да вървят до 2 обекта, вместо до 1 ", добави той.

Относно електронната система за кандидатстване в 1 клас столичният зам.-кмет утчни, че тя все още се създава от МОН. Далечната цел е до няколко години родителите да създадат един път регистрация на детето и през цялата просветителна система детето да мине с една регистрация.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР