Чакането на безплатните противогрипни ваксини за пенсионери свърши. В петък

...
Чакането на безплатните противогрипни ваксини за пенсионери свърши. В петък
Коментари Харесай

Раздават хиляди противогрипни ваксини на пенсионери

 Чакането на безплатните противогрипни ваксини за пенсионери свърши. В петък страната ни получи 100 хиляди дози, които ще бъдат разпределени сред персоналните лекари в страната.

От през днешния ден стартира доставката им в регионалните центрове. От тях обаче ще могат да се възползват единствено 10% от здравноосигурените пенсионери. Осигурената имунизация за тях е по избор, преимущество ще имат хората с рискови болести, при които грипът може да бъде съдбовен.

От първите към 20 хиляди дози са се възползвали най-вече столичани, където и броят на хората над 65 години е максимален, съобщи  основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

Тази година страната за първи път подсигурява безвъзмездни ваксини за хората над 65-годишна възраст. Право на имунизация ще имат към 150 хиляди души. Ваксините трябваше да бъдат налични още при започване на месеца. Оказа се, че закъснение на доставките е имало освен отвън България, само че и у нас.

Междувременно експертите успокояват, че към момента не е късно за имунизация, защото тази година грипната вълна ще закъснее. Прогнозата на здравните управляващи е, че първите случаи ще бъдат регистрирани през декември.

" Грипът тази година закъснява, време за слагането на противогрипна ваксина има до края на декември ", сподели доктор Ангел Кунчев пред " Фокус ".

През същия интервал на предишни години у нас към този момент бяха регистрирани обособени случаи на грип, такива тази година няма, посочи доктор Кунчев и добави, че ситуацията в Европа също е спокойна.

Факт са обаче болни от разнообразни респираторни болести, присъщи за сезона, изясни той.

" При по-резки смени на температурите, нормално това води до по-интензивен развой на заболеваемостта. Наблюдаваме тъкмо това. През изтеклата седмица заболеваемостта се увеличи доста от приблизително 50-52 в този момент тя е на към 100 на 10 000 души, като една трета от областите записват и над тази заболеваемост. Това е доста надалеч от епидемиологичните стойности за грипа, нямаме и позитивни проби за грип, тъй че това следва ", изясни основният здравен контрольор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР