Чакаме часове пред бензиностанциите, жалват се шофьори Стачка в три

...
Чакаме часове пред бензиностанциите, жалват се шофьори Стачка в три
Коментари Харесай

Хаос във Франция, половината рафинерии затворени

Чакаме часове пред бензиностанциите, жалват се водачи

Стачка в три рафинерии провокира безпорядък във Франция. Дълги опашки се вият пред бензиностанциите. Пред france24.com гневни водачи споделиха, че чакат с часове, с цел да стигнат до колонките и да изпълнят резервоарите си с гориво. Междувременно президентът Еманюел Макрон ги прикани за успокоение. 

Опашките в предградията на Париж започнаха да се вият още в петък сутринта.

„ Чакаме с часове. Опашката въобще не е мръднала. Не знам какво би трябвало да вършим “, споделя водач. 

Друг от изнервените мъже сподели пред France24, че тъкмо когато стигнал до колонките за зареждане на гориво, се оказало, че то е свършило. 

Стачката против TotalEnergies и Esso-Exxon Mobil продължава към този момент 12 дни. Три от шестте рафинерии са затворени поради стачка на служащите, които упорстват за по-високи заплати. Производството е кратко с 60%, поради което горивата са на привършване. 

Таксиметров водач споделя, че се тревожи за хората с увреждания. Заради хаоса те се трансформират в пандизчии в личните си домове.   

Френският профсъюз CGT прикани за стачка против TotalEnergies преди повече от седмица. Профсъюзите упорстват за нарастване на заплатите на фона на инфлацията и внезапно възходящите облаги в енергийната промишленост. 

През второто тримесечие на 2022 година TotalEnergies записва облаги от 5,7 милиарда $ спрямо 2,2 милиона $ през същия интервал на 2021 година  

CGT упорства за налог върху тези облаги и с 10% нарастване на заплатите – 7% за противопоставяне на инфлацията и 3% „ шерване на облагата “. 

Рафинерията на TotalEnergies във Фейзин покрай Лион продължи да работи, само че доставките бяха са спрели. 

Синдикът Педро Афонсо сподели пред AFP, че всички чиновници, които би трябвало да транспортират горивото стачкуват. 

Около 70% от служащите на ExxonMobil също стачкуват, сподели представителят на CGT Кристоф Обер.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР