Чака ни обаче стагнация на пазара на труда и риск

...
Чака ни обаче стагнация на пазара на труда и риск
Коментари Харесай

Прогнозират 8% ръст на заплатите у нас през 2020 г.

Чака ни обаче застоялост на пазара на труда и риск за бизнеса

Някои компании ще изпитват усложнения от натиска за повдигане на трудовите хонорари
(снимка: CC0 Public Domain)

Заплатите в България ще набъбнат приблизително с 8% през 2020 година, запазвайки позитивната наклонност от последните години, само че с леко закъснение на темпа по отношение на 2019 година , за която междинното нарастване е близо 12%. Това предвижда компанията за обезпечаване на търговски заеми Euler Hermеs.

Според анализаторите, трендът е резистентен след 10,2% растеж на заплатите за 2017 година и 7,7% за 2018 година Чака ни обаче застоялост на пазара на труда и риск за бизнеса, сочи експертният разбор.

Ръстът на заплатите няма да позволи задълбочаващия се проблем с дефицита на работна ръка . Еuler Hermes чака заетостта през 2020 година да се усили с едвам 0,2% след упования растеж от 2,6% за 2019 година

Експертите плануват още по-ниски равнища на безработицата у нас след реализирана исторически връх от 3,7% в третото тримесечие на 2019 година Понижението ще продължи от предстоящото приблизително равнище от 4,1% за 2019 година до приблизително 3,8% за 2020 година

Устойчивото и значително нарастване на заплатите, както и намаляването на безработицата са съществена причина за увеличеното самостоятелното потреблени е, което е основният и значително единствен мотор за икономическия напредък в страната през последните години.

Очакваният растеж на потреблението за 2019 година ще доближи 5,8%, а предвиждането за 2020 година е 4%. Благодарение на засиленото вътрешно търсене, стопанската система на България продължава да пораства устойчиво, въпреки и с утешение в темповете, като обновената прогноза на Euler Hermes за 2019 година е за растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,7%, а за 2020 година – 3%.

Същевременно се следи осезателен спад на финансовите разноски , а вложенията са се нараснали с едвам 0,7% за деветмечесието на 2019 година по отношение на 5,4% за същия интервал на миналата година. Положителната наклонност за по-добро асимилиране на европейските фондове от 2017 и 2018 година също изчезва от картината, разяснява Манфред Щамер, основен анализатор „ Икономически изследвания и оценка на риска ” в Euler Hermes.

Експертите сигнализират и за задълбочаващата се наклонност за закъснение на растежа на износа , като за деветмесечието той е едвам 0,5%, а упованията са да остане под 1% и за цялата 2019 година В същото време обаче вносът се е свил още повече, като упованията за предходната година са понижение от -0,2%. Така 2019 година ще завърши с нищожно нарастване на чистия износ от едвам 0,7%.

Някои компании ще изпитват усложнения от натиска за повдигане на трудовите хонорари и неналичието на работна ръка, което към този момент основава и ще продължи да основава опасности за бизнеса.

Рязкото увеличение на заплатите, което фирмите не са съумели да калкулират към клиентите си,  понижава рентабилността и e един от водещите фактори за повишение на риска от банкрути в България, отбелязва Euler Hermes. Според прогнозата, за трета поредна година несъстоятелностите у нас ще отбележат растеж, като за 2020 година той ще бъде 8-10%.

Налице е известно повишение на риска при главните външнотърговски сътрудници за българските компании – в Еврозоната, Румъния и Турция, сочи анализът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР