Чадър е приспособление, което предпазва от валежи или слънчеви лъчи.

...
Чадър е приспособление, което предпазва от валежи или слънчеви лъчи.
Коментари Харесай

В Париж е произведен първият сгъваем чадър

Чадър е приспособление, което защищава от превалявания или слънчеви лъчи. Изработва се от водонеспропускваем синтетичен материал като найлон или полиамид. Надява се на железни пръчки, които по-късно се прикрепват към дръжката. Чадърите могат да се отварят и затварят, някои даже сгъват и по този метод заемат по-малко място, когато не се употребяват. При приложимост чадърът се държи над главата.
Има и чадъри, които се употребяват в заведения за хранене навън, те се закрепват неподвижно на едно място. Такива са и плажните чадъри. Големите чадъри постоянно имат в средата отвор затрупан с текстилен материал. Това защищава от отвяване на чадъра от мощни ветрове. В някои коктейли също се поставят дребни чадърчета с декоративна цел.
На доста езици думата чадър в действителност значи сянка или предотвратяване от слънцето.
Чадърът съществува отпреди 1000 години преди новата епоха. За негова татковина се смята Китай или Египет. И в двете страни чадърът е знак на власт. Само императори, царе и фараони са се употребили от него. Той е със доста по-големи размери от днешните. За знак на благосъстояние и власт се е смятал и в Индия.
От Изтока чадърите минават в Древна Гърция и Древен Рим. В Западна Европа се появяват на първо време във Франция през XVII век. Носят ги най-вече дамите и то срещу слънце. Първият сгъваем чадър е изработен в Париж през 1715 година За първи път се използват за дъжд през 1750 година в Англия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР