capital.bgСнимка: архив БулфотоОт 257 града в България едва 29 са

...
capital.bgСнимка: архив БулфотоОт 257 града в България едва 29 са
Коментари Харесай

В 164 села в България няма нито един жител

capital.bg

Снимка: списък Булфото

От 257 града в България едвам 29 са отчели нарастване на популацията през 2018 година, демонстрират последните данни на Националния статистически институт (НСИ). И до момента в който (все още) няма изцяло обезлюдени градове, същото не може да се каже за селата - две са останали без нито един гражданин през предходната година, като по този начин общият им брой се усилва до 164.

Като цяло популацията на България понижава с към 50 хиляди души през 2018 година, само че към края на декември се резервира над границата от 7 млн. (макар и единствено с 39 души). От института обаче означават, че към днешната дата броят е паднал под това равнище.

По-стари

Успоредно със спада на броя на популацията в България продължава и застаряването. През 2018 година делът на хората на възраст над 65 години се усилва с 0.3 пункта до 21.3%, като най-високо е съотношението във Видин (29.6%), Габрово (28.6%) и Кюстендил (27.3%). " Общо в двадесет области този дял е над междинния за страната ", показват от Национален статистически институт. Най-положителни са трендовете в столицата и Варна, където хората над 65 години са надлежно 17.5% и 18.9% от локалното население.

Застаряването е проблем по няколко аргументи. От една страна, води до нарастване на обществените разноски за пенсии, а оттова и потребност от промяна на пенсионната система. Друг проблем са разноските за опазване на здравето и медицински грижи, които се чака да нарастват при все по-възрастно население. Потърпевш от влошаващата се демография е и бизнесът, който би трябвало да разчита на все по-малко и добре образована работна ръка, с цел да се усъвършенства и продуктивността на стопанската система.

Външна миграция

Добрите вести в числата на националната статистика не са доста, само че една от тях е, че повече българи се връщат в България през 2018 година

Броят на заселилите се в страната хора се усилва с близо 4 хиляди души през 2018 година по отношение на миналата. Така броят на заселилите се през предходната година в страната доближава 29.6 хиляди души, като се усилва делът на хората с българско поданство (до 55%).

От друга страна, нарастване е очевидно и при броя на емигрантите с българско поданство - изселилите се в чужбина хора с български паспорт се покачват с 4 хиляди през 2018 година до 31.3 хиляди, до момента в който изселилите се с непознато поданство понижават. Увеличението при хората с български паспорти обаче идва главно от възрастовите групи 35 - 44 години и над 65 години, до момента в който във възрастовите граници сред 15 и 34 години броят понижава по отношение на 2017 година Междувременно пък се заселват от ден на ден хора на тази възраст, като по този начин негативният баланс се свива. Трябва обаче да се означи, че статистиката на Национален статистически институт включва единствено лицата, които са заявили пред административните управляващи за смяна на сегашния си адрес.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
НАПИШИ КОМЕНТАР