Бѐдржих Смѐтана (на чешки: Bedřich Smetana) е чешки композитор, диригент,

...
Бѐдржих Смѐтана (на чешки: Bedřich Smetana) е чешки композитор, диригент,
Коментари Харесай

Роден е Бедржих Сметана, чешки композитор

Бѐдржих Смѐтана (на чешки: Bedřich Smetana) е чешки композитор, диригент, възпитател и държавник, считан за патриарх на чешката музикална просвета.
Сметана стартира да развива гения си още като дребен и рано демонстрира интереса си към музиката. В юношеския си дневник той написа: „ Искам да бъда композитор като Моцарт и виртуоз като Лист “. В същото време той се среща с концепциите на така наречен „ будители “ (чешко национално придвижване за възобновление на майчиния език и еманципиране от австрийското влияние), чийто последовател остава до края на дните си.
В интервала 1847 – 1856 година управлява учредената от него музикална школа в Прага. До 1861 година работи като диригент и пианист в Гьотеборг, Швеция, откъдето се завръща в родината си поради болест на брачната половинка си. След нейната гибел, която претърпява извънредно тежко, за малко време Сметана още веднъж е в Швеция, само че от 1863 година трайно се открива в Чехия, където развива дейна активност като композитор, музикален критик, диригент и държавник. През 70-те години на 19 век го сполетява нещастието на Бетховен – Сметана последователно губи слуха си, а през 1874 година е към този момент изцяло ням. В началото на 1882 година стартира да губи и разсъдъка си.
В творчеството си Сметана съчетава класическите и настоящите за времето си течения с благосъстоянието на националната музика. Освен това той постоянно се обръща като сюжет към традициите на чешкия фолклор и национален епос. Страстен поддръжник на Лист, той желае да изтъкне, сходно на своя идол, особеностите на славянската музика. Сметана е създател на няколко опери, измежду тях „ Далибор “ (1867), „ Двете вдовици “ (1874), „ Целувката “ (1876), които се слагат на международните оперни подиуми. Най-известна обаче е операта му „ Продадена булка “ (1866), считана за един от върховете в оперното творчество въобще.
Сметана е създател и на 6 симфонични поеми с общото название „ Моето родно място “(сред които изпъкват „ Моята страна “ и, изключително нейната част „ Вълтава “, която съществува със лична оркестровка и като независимо произведение), инструментални и хорови произведения, на голям брой музикално-теоретични и критически публикации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР