Бюст-паметник на известния фабрикант на файтони Мито Орозов откриха днес

...
Бюст-паметник на известния фабрикант на файтони Мито Орозов откриха днес
Коментари Харесай

Мито Орозов – фабрикантът на файтони от Враца вече има свой паметник

Бюст-паметник на известния индустриалец на карети Мито Орозов откриха през днешния ден във Враца. Паменикът е ситуиран в парковото пространство до храм„ Св.Николай “ в града.
При откриването му кметът на Враца Калин Каменов съобщи: „ За мен е огромно наслаждение да бъда кмет на град, който пази традициите и съхранява паметта на видните персони. Ние, като наследници на огромния фабрикант Мито Орозов сме длъжни да го увековечим за нас и идните генерации “. Кметът изрече своята признателност на общественика Христо Илиев, основател на построяването на монумента.
Бюст паметникът бе публично открит от ръководителя на общинския съвет - Румен Антов, на събитието участваха още  заместник-кмета Петя Долапчиева, общественика Христо Илиев и  правнука на Мито Орозов –Петър Орозов. Приветствие и признателност към донорите насочиха и близки на индустриалеца.
Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий отслужи водосвет, в съслужие с отци от епархията.
Паметникът бе построен във връзка 160 години от рождението на видния врачанин и е изработен единствено за 100 дни.Средствата за построяването му са от дарения на частни лица и компании. В знак на признателност основателят за построяването му  Христо Илиев връчи грамоти на всички донори. Цветя и венци от признателното потомство на Враца украсиха  монумента и уважиха паметта на бележития фабрикант на Враца.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР