Бюст на някогашния белгийски крал Леополд Втори беше свален днес

...
Бюст на някогашния белгийски крал Леополд Втори беше свален днес
Коментари Харесай

В Белгия премахнаха паметник на крал Леополд Втори

Бюст на тогавашния белгийски крал Леополд Втори беше свален през днешния ден в град Гент в деня, когато Белгия отбелязва 60-ата годишнина от края на своето колониално ръководство в Конго, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП.

Премахването на паметника на монарха стана часове, откакто белгийският крал Филип предприе невиждан ход, като изрази "най-дълбоко страдание " за насилието, на което тогавашната колониална мощ е подложила Конго и неговия народ в края на 19 век.

Белгия изрази надълбоко страдание за колониалната история на Конго

Леополд Втори, управлявал Белгия от 1865 до 1909 година, е експлоатирал Конго като свое персонално феодално притежание, принуждавайки огромна част от локалните хора да работят като плебеи, с цел да добиват естествени запаси за негова лична полза. Първите години, откакто той открива властта си върху Конго, са изключително известни с осъществяваните убийства, насилствения труд и другите жестокости, при които съгласно някои специалисти са починали към 10 милиона души.

Белгия от дълго време се пробва да се сдобри с колониалното си минало и натъртва на така наречен позитивни страни на колонизацията. Но интернационалните митинги против расизма, избухнали след гибелта на чернокожия американец Джордж Флойд при арест в Съединени американски щати, дадоха нов подтик на битката на деятелите за унищожаване на паметниците на Леополд Втори. Статуята на монарха в Гент е ставала жертва на вандализъм няколко пъти в предишното и още веднъж след гибелта на Флойд. След къса гала паметникът беше свален с кран и извозен от парка, в който се намираше до момента, а премахването му беше посрещнато с овации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР