Бюрото по труда в Бургас ще се справя с дефицита

...
Бюрото по труда в Бургас ще се справя с дефицита
Коментари Харесай

Глад за кадри! Безработни на безплатни курсове за бармани и сервитьори

Бюрото по труда в Бургас ще се оправя с недостига на фрагменти в туризма с безвъзмездни курсове за бармани и сервитьори. На тях ще могат да се запишат трайно безработни, които като се изключи че ще придобият нови умения, ще получават и по 8 лева дневно под формата на стипендия. Толкова ще заплаща ведомството за наличието им на обучителните лекции, написа "24 часа ".
"Целта е да подготвим фрагменти, които да се осъществят в областта на ресторантьорството, където има дефицит на хора ", разяснява шефът на бюрото Живко Янакиев.
По груби калкулации за цялостно комлектуване на личен състав за сезона по Южното Черноморие са нужни към 80 000 служащи, като единствено за Слънчев бряг не доближават към 15 000 души.
Тази година притежатели на хотели и заведения за хранене започнаха по-отрано набиране на хора, с цел да се подсигурят в точния момент, защото конкуренцията посред им е огромна, а гладът за квалифицирани фрагменти се усеща все по-осезаемо.
Недостиг има, само че ще се оправим, още веднъж ще разчитаме и на служащи от Украйна, Молдова, Македония, Беларус, съобщи шефката на Съюза на притежателите в Слънчев бряг Елена Иванова. Тя обаче отхвърли слуховете за галактически заплати, които ще се дават това лято в туризма, единствено и единствено да се подсигурят с фрагменти хотелиери и ресторантьори.
Остър дефицит на работна ръка се усеща и по Северното Черноморие, оплакаха се хотелиери и ресторантьори, които участваха в профилираните трудови тържища за фрагменти в туризма, които се провеждат от време на време във Варна. Браншовиците споделиха, че им се постанова да наемат неквалифициран личен състав или чужденци.
Търсят се всевъзможни хора - от най-ниската до най-високата позиция. Заплащането е един от главните проблеми. Много хора натрупаха добра подготовка и опит у нас, знаят езици на положително равнище и избират да работят за евро вместо за левове. Затова отиват за дейния сезон да работят в чужбина. Някои от тях се връщат след известно време у нас. Нашите работодатели към този момент оферират по-сериозен пакет от обществени придобивки - хранене, превоз, спане за тези, които са от вътрешността на страната. "Но не можем да отречем, че дефицитът на фрагменти се усеща ", изясни шефът на службата по заетостта във Варна Божидар Михайлов.
Собствениците на заведения за хранене в комплексите и във Варна се оплакаха, че все по-често на обявите за работа реагирали хора на междинна възраст. Браншовиците обаче избират да наемат студенти или младежи, преди малко приключили учебно заведение.
От години насам е доста публикувано в разгара на сезона хора от вътрешността на страната да си вземат неплатен отпуск и да идват да работят по морето. През юни, юли и август в крайбрежните заведения във Варна и курортите такива са множеството сервитьори.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР