Бюлетините за вота в чужбина вече са изпратени, а машините

...
Бюлетините за вота в чужбина вече са изпратени, а машините
Коментари Харесай

МВнР: Получихме машините за вота много късно

Бюлетините за вота в чужбина към този момент са изпратени, а машините за гласоподаване в някои страни към този момент са пристигнали. Това разгласи пред " Нова телевизия " секретарят на Министерство на външните работи Иван Кондов на брифинг в Министерството на външните работи.

„ Можем да кажем, че сме обезпечили опциите за един почтен и либерален избор. В организацията се сблъскахме с някои компликации и препятствия”, добави той.

Устройствата за гласоподаване в чужбина са общо 416, разпределени в 208 секции. Общо разкритите секции за вота зад граница са 751 в 68 страни.

„ Голям проблем остават периодите, планувани в Изборния кодекс. Вече се вижда, че те не са задоволителни. Трудности срещаме със периодите за назначение на членовете на СИК. Много късно се назначават представителите на партиите. Късно получихме машините за гласуване”, посочи още Кондов. Той уточни, че гласуването по пощата ще бъде „ скок в организацията”.

За вота 2 в 1 Кондов уточни, че Министерство на външните работи е поискало машините за гласоподаване 25 дни по-рано. Получили ги обаче осем дни преди изборите - предходната събота.

„ Това е в действителност доста късно. Веднага започнахме работа, част от машините изпратихме през същия ден. Друга част потегли в неделя, в понеделник. Тези къси периоди са доста притеснителни”, предизвести Кондов, като се надява, че всички секции ще получат устройствата.

Той засегна и казуса с ковид. „ Наложи се да сменим над 40 души, които командироваме отсам. Дадоха позитивни PCR проби или се оказа, че са били контактни. Налагаше се в последния миг да ги сменим”, добави Кондов.

За изборите на 14 ноември Кондов разяснява, че е нямало образование на членовете на секционните комисии. Проблем били и методическите инструкции, които излезли „ прекомерно късно”. „ За секциите в чужбина с хартиено гласоподаване излязоха предходната седмица. В тези с машинно - бяха признати едвам вчера”, разясни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР