Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма за 2021 г., на

...
Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма за 2021 г., на
Коментари Харесай

С 3% дефицит приключва годината Министерството на финансите

Бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия за 2021 година, на база на предварителни данни и оценки, се чака да бъде негативно в размер на 4,0 милиарда лева (3,0 % от прогнозния БВП), при заложен оптимален размер на недостига в обновените планове от 4,6 милиарда лева, събощава уеб сайтът на Министерството на финансите.

Основен фактор за постигнатото усъвършенстване на недостига е по-доброто осъществяване на приходите, като съпоставено с миналата 2020 година приходите по консолидираната фискална стратегия регистрират номинален растеж от към 7,9 милиарда лева (17,8 на сто).

Преизпълнението на обновените годишни планове при множеството от главните налози и осигурителни вноски бе причина държавното управление да предложи, а Народното събрание да утвърди със свое решение, спомагателни запаси в размер на 1,2 милиарда лева за сметка на преизпълнение на данъчните доходи по държавния бюджет за застраховане на предпочитани ограничения за поддръжка на пенсионерите и за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електрическата сила и природния газ.

По този метод бяха допълнени към този момент утвърдените ограничения с актуализацията на бюджета от септември т. година, които обезпечиха запас за ограничения за битка с пандемията посредством поддръжка на бизнеса и продължение подпомагането на най-уязвимата група на пенсионерите през последното тримесечие на годината.

Не на последно място с актуализацията на бюджета бяха утвърдени и промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които вкараха трайна норма, посредством която пенсиите на всички пенсионери бяха служебно преизчислени от Национален осигурителен институт при смяна на % за всяка година застрахователен стаж без преобразяване в пенсионната формулата от 1,2 на 1,35, считано от 25 декември 2021 година

От тази дата бе повишен и минималният месечен размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст от 300 лв. на 370 лева, което съставлява нарастване с над 23 на 100. През цялата година продължиха да се извършват, при изискванията на настояща изключителна епидемиологична конюнктура, и всички останали ограничения за понижаване на отрицателните последици от пандемията, в това число ограничения за подкрепяне на бизнеса, поддръжка на пенсионерите и несъмнено на личния състав на първа линия в битката с пандемията, закупуване на лекарства и ваксини и така нататък За реализирането на всички тези ограничения бяха мобилизирани основни по мярка фискални тласъци, които доста надвишават регистрираните за 2020 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР