Бюджетното салдо на България към края на януари тази година

...
Бюджетното салдо на България към края на януари тази година
Коментари Харесай

България отчита бюджетен излишък от 937 млн. лв. към края на януари

Бюджетното салдо на България към края на януари тази година е позитивно в размер на 937 млн. лева (0.7 % от прогнозния БВП) и се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 973.8 млн. лева и недостиг по европейските средства в размер на 36.8 млн. лв.. Това демонстрират данните по консолидираната фискална стратегия, оповестени от Министерството на финансите.

Приходите, помощите и даренията по КФП за януари 2022 година са в размер на 4.321 милиарда лева Постъпленията нарастват с 16.4 % на годишна база. Данъчните и неданъчните доходи по КФП нарастват номинално с 603.3млн. лева, до момента в който постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) са близки до регистрираните за същия интервал на миналата година.

Общата сума на данъчните приходи, в това число приходите от осигурителни вноски, възлиза на 3.553 милиарда лева Постъпленията от налози и осигурителни вноски нарастват с 13.5% по отношение на регистрираните за същия интервал на миналата година, като образуват 82.2 % от общите приходи по КФП за интервала.

Приходите от директни налози са в размер на 408.5 млн. лева, като са близки до регистрираните за януари 2021 година Постъпленията от косвени налози са в размер на 2.081 милиарда лева, или със 17,4% по-високи от регистрираните за януари 2021 година Приходите от Данък добавена стойност са в размер на 1.505 милиарда лева и бележат растеж от 13.3% по отношение на година по-рано.

Неданъчните доходи са в размер на 652.4 млн. лева, или с 38.5% повече по отношение на същия интервал на 2021 година Те се образуват главно от доходи от държавни, общински и правосъдни такси, доходи и приходи от благосъстоятелност, доходи от концесии, доходи от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове и други.

Разходите по КФП, в които влиза и вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз за януари 2022 година възлизат на 3.38 милиарда лева За съпоставяне, разноските по КФП за януари 2021 година бяха в размер на 3.3 милиарда лв..

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 31 януари 2022 година от централния бюджет, възлиза на 133.1 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Размерът на фискалния запас към края на януари е 11.06 милиарда лева, включително
10.02 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българската национална банка и комерсиалните банки и 1.04 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други

На база на предварителните данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия към февруари 2022 година да бъде позитивно в размер на 697 млн. лева (0.5 % от прогнозния БВП), предвиждат от финансовото министерство.

За съпоставяне, в първите два месеца на 2021 година бе регистрирано превишение на приходите над разноските в размер на 24.3 млн. лева Приходите, помощите и даренията по КФП към февруари 2022 година нарастват с близо 11 на 100 по отношение на регистрираните за същия интервал на миналата година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР